Laatst bewerkt 16-06-2014 n
Home
Wie zijn wij
Projecten
Campagnes
Publicaties
Contact
Help het ASKV
Links
 
Actuele berichten en oproepen                        Zie   
ASKV op Faceboek Lees verder → 

Sinds enige tijd post het ASKV ook actuele berichten op Facebook.

Soms hebben we iets nodig, bijvoorbeeld: kleding of dekens. Ook wijzen we op een interessant artikel of documentaire. En verder maken we bekend wanneer er manifestaties of demonstraties zijn.

 
facebook

11-4-13
Ontmoetingswandeling Amsterdam
 

Na het grote succes van de Ontmoetingswandeling in Utrecht organiseert Time to Turn samen met ASKV, steunpunt voor vluchtelingen op 11 april, ook een Ontmoetingswandeling in Amsterdam.
Tijdens de wandeling maak je kennis met het leven van een ongedocumenteerde in de Bijlmer. De ongedocumenteerden zelf zijn hierbij je gids.

We beginnen de wandeling met een kop koffie of thee in het Jeannette Noëlhuis. Daarna eten we een door ongedocumenteerden bereide maaltijd en bezoeken onder andere de Vluchtgarage. Aanmelden voor deze wandeling is vereist, omdat maximaal 15 mensen kunnen meelopen.

Aanmelden kan via Bob Lapajian, campagnecoordinator: bob@timetoturn.nl. Als je je aanmeldt, verwachten we dat je ook echt meeloopt. Je houdt anders een plek bezet die graag door iemand anders wordt ingenomen.

Groet, Bob Lapajian campagnecoördinator 030-2621969 -
bob@timetoturn.nl


23-5-13
25 jaar ASKV/Steunpunt vluchtelingen
 

Op 21 en 22 juni vieren wij het 25 jarig jubileum van het ASKV / Steunpunt Vluchtelingen. De feestelijkheden worden nu voorbereid. Het programma ontwikkelt zich en is te volgen op onze jubileum pagina.
Noteer de data vast in de agenda!

      


5-3-13
Benefiet voor Mali
 

Vluchtelingen uit de Vluchtkerk traden met hun band WE Are Here op in Paradiso. Zij ondersteunen hiermee het benefiet voor de de door oorlog geteisterde muziekanten in Mali.

                                                                                                      Zie fotoverslag


26-4-12
Portret van een vluchteling
 
Donderdag 26 april om 21.30 uur wordt in het programma FullColor van de Amsterdamse zender AT5 een portret uitgezonden van een van onze cliënten
                                                                                                      Zie AT5
14-4-12
Manifestatie Liggen op de Dam
Zie fotoverslag→ 
 
Liggen op de Dam voor vluchtelingen
Vluchtelingen en hun kinderen stonden tijdens de manifestatie Liggen op De Dam in het middelpunt. Een grote groep politici, artiesten, activisten, hulpverleners en anders betrokkenen gingen liggen op de Dam uit protest tegen het stelselmatig uithollen van de bestaansmiddelen van vluchtelingen. Na een vlammende voordracht van Vincent Bijlo ging iedereen liggen en werden een voor een bordjes omhoog gehouden van kinderen die op straat staan.

                                                     Zie initiatiefnemer: Vrouwen tegen uitzetting →
21-3-12
Paspoort van Amsterdam
Lees verder → 
 

Paspoort van Amsterdam

PASPOORT van AMSTERDAM
Op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie hebben wij het ‘Paspoort van Amsterdam, basisrechten voor mensen zonder verblijfsvergunning’ aangeboden aan burgemeester Van der Laan. Die hierbij aangaf dat Amsterdam ‘vanzelfsprekend niet’ mee gaat werken aan het ‘illegalen quotum’.
Ook in andere steden werden dergelijke initiatieven ontplooid.
Video NOS journaal op 9.48
Video Vd Laan doet niet mee aan 'illegalenquotum' (AT5)

Het 'Paspoort van Amsterdam' beschrijft de basisrechten van mensen zonder verblijfsvergunning en geeft aan waar ze terecht kunnen voor advies, hulp en ondersteuning. Ook beoogt deze gids betrokken hulp- en dienstverleners in Amsterdam te informeren over het feit dat ook mensen zonder verblijfsvergunning geholpen kunnen - en soms moeten- worden.                                                                                       Zie fotoverslag
                                                                                      Zie basisrechten.nl


21-3-12
Presentatie Paspoort basisrechten
Lees verder → 
 

Zonder papieren, niet zonder rechten! Basisrechten voor ongedocumenteerden in Nederland

Op 21 maart zullen maatschappelijke instellingen in zeven steden zich uitspreken voor het garanderen van rechten van mensen zonder verblijfsvergunning.
Het gaat om instellingen op het gebied van onderwijs, medische zorg, maar ook maatschappelijk werk, peuterspeelzalen, de vrouwenopvang, het juridisch loket, jeugdzorg, inloopcentra.
Zij maken in hun aanbod geen onderscheid tussen hulpvragers mét en zónder status.
                                                                                      Zie basisrechten.nl


13-3-12
Festival Vreemdland 31 maart
Lees verder → 
 

Vreemdland is een ééndaags en gratis toegankelijk festival op zaterdag 31 maart.

Van 13.00 tot 1.00 uur in de nacht is er debat, muziek, theater, feest en wordt er actie gevoerd.
In verschillende kamers, het café, en de tuin wordt de vreemdeling minder vreemd en het vertrouwde minder vertrouwd. .

Geef je op via Facebook om een paspoort te bemachtigen of kom in aanmerking voor een tijdelijke verblijfsvergunning.

Locatie: Keizersgrachtkerk:
Keizersgracht 566 Amsterdam20-1-12
Manifestatie (B)eat the borders Lees verder → 
 

20 januari 2012 Vrijdag middag/avond vanaf 16 uur.

Locatie: OVT301, Overtoom 301 Amsterdam

Bijeenkomst met een warm welkom voor Somalische vluchtelingen

Zie flyer

Zie fotoverslag

Met creatieve oproerkraaiers, dichters, schilders, muzikanten, koks, cineasten, radiomakers, VJ's en DJ's laten hun protest horen, zien en voelen

Graag reserveren voor diner ( v/a 19 uur, 5 euro) 020 -4122954

Entree: zonder ID gratis maar met ID een donatie

cocktailbar

flipbook21-12-11
Teken petitie Kinderpardon nu ! Lees verder → 
 

Minister Leers, doe niet zo kortzichtig. Laat zien dat Nederland groot kan zijn. Of het er nu 20 of 2.000 zijn, deze kinderen horen hier. Geef ze de kans om een mooie toekomst in Nederland op te bouwen. Geef ze de kans om mee te bouwen aan een mooie toekomst voor Nederland. Geef ze een kinderpardon!18-12-11
Benefiet: Boats 4 people 18 dec 2011 Lees verder → 
 

Steun de bootmigranten op de Middellandse Zee.

Op zondag 18 december organiseert Boats4people een benefietfestival over en voor bootmigranten. Dat gebeurt bij 'culturele hotspot met nautische interesse' Hanneke's Boom aan het Amsterdamse IJ. Met muziek aan en op het water.

zondag 18 december 14-21 uur
Dijksgracht 4 Amsterdam


29-11-11
Ik ben net Mauro en probeer te overleven als illegaal Lees verder → 
 

In de rubriek aan 'viva verteld' stond onlangs een artikel over Rachel,een jonge cliënte van het ASKV.

"Het ASKV helpt me. De mensen daar gaan voor me in beroep tegen de eerdere beslissing om me geen verblijfsvergunning te geven. Daar wordt nu aan gewerkt, maar eerst moeten alle feiten en papieren op tafel. Dat is in Nederland soms a1 moeilijk, maar in Congo is het bijna onmogelijk. Ik zit a1 een jaar te wachten op mijn geboorteakte."

Een interview van Magreeth fernhout20-11-11
Demonstratie Hete Herfst 20 november Lees verder → 
 

ZONDAG 20 NOV 14.00 DAM - AMSTERDAM:

DAG VAN DE VERONTWAARDIGING

MENSEN BOVEN WINST -

Wij zijn de 99%!

De plannen van het kabinet-Rutte en zijn gedoogpartner vormen een ongekende aanval op kunst, zorg en welzijn, milieu, openbaarvervoer, gepensioneerden, gehandicapten, uitkeringsgerechtigden, huurders, werknemers, studenten, migranten en vluchtelingen.

Aansluitend op de Occupy-acties kwamen op 16 oktober in Amsterdam 400 mensen bijeen om een hete herfst van protesten voor te bereiden. Na een jaar Kabinet-Rutte heerst er veel woede over de bezuinigingen die de rekening van de crisis neerleggen bij studenten, werknemers, gepensioneerden en gehandicapten.

In de Melkweg was eensgezindheid over de noodzaak om de krachten te bundelen in een maatschappelijke coalitie. Daarom werd er opgeroepen voor een massale demonstratie op zondag 20 november in Amsterdam onder de leus `Mensen boven winst´.

foto: Bas Baltus15-10-11
Occupy Amsterdam Lees verder → 
 

15 oktober zijn er wereldwijd bijna 1000 bezettingen in meer dan tachtig landen. In amsterdam werd rond het middaguur het Beursplein bezet. Al deze acties hebben tot doel om tot een nieuw bewustzijn te komen.
Hoe nu verder nu het tradionele bankwezen gefaald heeft, het milieu toch het onderspit delft, bezuinigingen vooral de minstvermogenden treffen en vluchtelingen weer aan het kortste eind trekken.

foto: Bas Baltus

Zie fotoverslag11-10-11
Opening Art project Little Things Lees verder → 
 

Op 11 oktober opende Handan Aydin de expositie 'Little Things', een Community Art Project uitgevoerd in samenwerking met het Cultureel Educatief Centrum in Amsterdam ZO.

foto: Bas Baltus

Little Things onderzocht aan de hand van verschillende kunstvormen de relatie tussen mens en zijn omgeving.

Enkele cliënten van ASKV/ Steunpunt Vluchtelingen hebben gedurende 5 workshops op verschillende manieren gevoelens, herinneringen en identiteit uitgedrukt middels creatieve workshops. Ze hebben gewerkt met verschillende technieken zoals, fotografie, borduren, gedichten schrijven, collage en audiovisuele media.

Naast het ontwikkelen van creatieve vaardigheden zijn ook taal en sociale vaardigheden aan bod gekomen. De deelnemers hebben zowel individueel als in groepsverband gewerkt.

De expositie is nog de komende maand te bezichtigen in de hal van Cultureel Educatief Centrum, Bijlmerdreef 1289 Amsterdam ZO.

Projectleiders: Stefanie Singer, Pauline van der Meer.

update: Zie fotoverslag27-9-11
Landelijke demonstratie Lees verder → 
 

Het ASKV was aanwezig bij de landelijke demonstratie: Tegen Dakloos Maken Van Vluchtelingen.

27 september, 13uur

vanaf het Malieveld in Den Haag

Vluchtelingen protesteren tegen het gedwongen leven op straat

update: Zie fotoverslag24-9-11
Solidariteisfestival Stadsdeel West Lees verder → 
 

Het ASKV was op 24 september aanwezig bij het Solidariteitsfestival.

Op zaterdag 24 september 2011 organiseert het Solidariteitscomité Oud-West voor de 19e keer het Solidariteitsfestival. "Zonder ontmoeting geen Solidariteit" is dit jaar het thema van het festival met een groot aanbod aan muziek, dans en zang uit de verschillende culturen wonend in Oud-West.

Het thema wordt tot uitdrukking gebracht in de verschillende activiteiten. Verder zullen vele organisaties uit de buurt zich presenteren middels een informatiekraam of een activiteit.

De belangengroep gehandicapten Oud-West (BGOW) organiseert op het festivalterrein een blinden parcours. Het festival fungeert vanouds als verbroederingsplek voor de culturele gemeenschappen in de wijk, waar zij ook vandaan komen, is warm, vrolijk, kleurrijk, spannend, leerrijk, relaxed en er is overal humor en blijdschap.

Op deze wijze levert het festival een bijzondere bijdrage aan de (multiculturele) samenleving waarin acceptatie en harmonie tussen de diverse gemeenschappen en individuen van essentieel belang is.

Het festival start om 11:30 uur en de officiële opening zal tussen 13.00 uur plaatsvinden door Huib Oosterhuis.

De locatie is het Zimmerterrein en Buurtcentrum de Havelaar, Douwes Dekkerstraat 2, 1053 SX Amsterdam, 020 - 689 07 11

Iedereen is welkom en de toegang is gratis

Update: Zie foto's1-9-11
Weg van Nederland is schokkend, net zo schokkend als de realiteit Lees verder → 
 

Campagne ‘Onschuldig veroordeeld’ volgt VPRO-show op.

Weg van Nederland is schokkend, net zo schokkend als de realiteit De emoties liepen hoog op bij de VPRO-quiz Weg van Nederland. Uitgeprocedeerde asieljongeren streden om de hoofdprijs: een geldbedrag dat ze na hun uitzetting krijgen. Winnares Gulistan (18 jaar) wist het meest van Nederland, en won dus glansrijk.

Het is een choquerende aanpak. Net zo choquerend als de bittere werkelijkheid waar deze jongeren in leven: geworteld in Nederland en toch niet welkom. Defence for Children start vandaag de campagne 'Onschuldig veroordeeld', als follow-up van Weg van Nederland.31-8-11
Kunt u uitleggen waarom? Lees verder → 
 

Onlangs besteedde Vrij Nederland aandacht aan getraumatiseerde vluchtelingen. In een artikel gaat zij in op de noodzaak van gedege onderzoek naar de psychische problemen van asielzoekers. Zoals voorheen gedaan werd door het Mapp.26-7-11
Stickercampagne: Ja, hier blijven mensen zonder verblijfsvergunning welkom Lees verder → 
 

Op honderden (semi) publieke instellingen in Amsterdam zijn stickers aangetroffen met de tekst “Ja, hier blijven mensen zonder verblijfsvergunning welkom. Wij vragen hier niet om uw papieren”.

De sticker verwijst naar de recent aangekondigde plannen van minister Leers om mensen zonder verblijfsvergunning strafbaar te stellen.

    19-7-11
Leers pakt door of "illegalenmachine"? Lees verder → 
 

Op 8 juli 2011 heeft de minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers in een brief aan de Tweede Kamer zijn aanpak van illegaal verblijf gepresenteerd.

Hierop hebben wij de volgende reactie gegeven.

"Eens illegaal altijd illegaal: "
Iemand met een inreisverbod kan, maximaal vijf jaar, geen legaal verblijf meer krijgen. Minister Leers zegt de mensenrechten te respecteren. Desondanks maken mensen die met gegronde redenen een nieuwe aanvraag voor een verblijfsvergunning indienen, straks geen kans meer. ... "
Lees verder → 

 21-6-11
Strafbaarstelling van illegaliteit Lees verder → 
 

De strafbaarstelling van illegaliteit blijft in het nieuws.
Op 8 juni meldde de NOS dat illegaal verblijf een overtreding zal worden waarop een boete zal komen te staan. De PVV zegt "geen genoegen te nemen met alleen een boete".
Op 14 juni schreef minister Leers dat hij op dit moment niet inhoudelijk wil reageren op de Kamervragen naar aanleiding van een Italiaanse zaak, waarbij het Europees Hof detentie als straf voor illegaal verblijf verbood. Waarschijnlijk komt Leers niet voor het reces (1 juli t/m 5 september) met zijn voorstel voor de strafbaarstelling. Hij verwees wel naar de Raad van State.15-6-11
Afgewezen asielzoeker hoort niet in gevangenis Lees verder → 
 

In de Trouw, op de Podium pagina van vandaag:
Ingezonden opiniestuk

"Minister Leers moet alle asielzoekers die onrechtmatig zijn vastgezet onmiddellijk vrijlaten. De Iraniërs niet in de laatste plaats."3-6-11
Het MAPP wordt opgevolgd door IMMO Lees verder → 
 

Het MAPP is er met verschillende partijen in geslaagd het Instituut voor Mensenrechten en Medisch Onderzoek (IMMO) op te richten. Het IMMO zal onafhankelijk medisch-forensisch onderzoek gaan verrichten in het kader van de asielprocedure, volgens de richtlijnen van het Istanbulprotocol.

Op dit moment is een vacature voorhet IMMO voor een directeur/arts of een directeur/psycholoog (0,8 FTE)25-5-11
Column Levenslang illegaal Lees verder → 
 

Levenslang, dat is het vonnis dat de regering voor ogen heeft voor mensen zonder verblijfsvergunning – waaronder uitgeprocedeerde asielzoekers – in Nederland. Hun verblijf in ons land wordt strafbaar gesteld. Eenmaal illegaal, kunnen ze nooit meer legaal worden. Zo worden ze veroordeeld: levenslang illegaal, en levenslang strafbaar.26-4-11
Te weinig erkenning / Gek van asielbeleid
 

Onlangs waren er twee televisie-uitzendingen rond de wanhoop van asielzoekers.

Te weinig erkenning voor de situatie? (EenVandaag 26-4-11)
Veel asielzoekers in Nederland kampen met psychische problemen door traumatische ervaringen uit hun verleden. Als daar ook nog eens de stress rondom een slepende asielprocedure bijkomt, bestaat er de kans dat zij in de war raken. De man die zichzelf in de brand stak op de Dam in Amsterdam en de schietpartij in Baflo zijn hiervan recente voorbeelden. Zie verder → 

Gek van asielbeleid (Rondom 10 23-4-11)
De wanhoop van jarenlang procederende asielzoekers. De een steekt zichzelf in brand in hartje Amsterdam en overlijdt. Een ander schiet in Baflo een vrouw en een agent dood. Is het Nederlandse vreemdelingenbeleid zo inhumaan geworden dat je er gek van wordt? Of zijn het pijnlijke, maar extreme incidenten van strenge, maar rechtvaardige asielregels? Zie verder →17-4-11
Demonstratie voor Iraniër Kambiz Roustayi Lees verder → 
 

De zelfverbranding van Kambiz Rostayi op de Dam in Amsterdam is de aanleiding om op 17 april een demonstratie te organiseren.

Beursplein in Amsterdam Aanvang 14.30 uur


Nog steeds en zeker met deze rechtse regering is het erg belangrijk dat er in Nederland gedemonstreerd wordt uit solidariteit met de vreemdelingen. Ze zijn in hun landen van herkomst slachtoffer van oorlog of grove mensenrechtenschendingen in dictatoriale regimes en zijn hier terechtgekomen in een streng en onrechtvaardig vreemdelingenbeleid.

Zondag 10 april a.s. werd op de Dam om 15.00 uur een wake gehouden voor de Iraniër Kambiz Roustayi die zichzelf woensdag op deze plek in brand stak en een dag later overleed aan zijn verwondingen. Zijn herhaalde asielaanvraag was onlangs afgewezen. Deze wanhoopsdaad legt het onmenselijke asielbeleid van Nederland bloot. Ter nagedachtenis van Roustayi wordt een krans op de plek neergelegd waar hij zichzelf in brand stak.31-3-11
Premiere van de film Illégal Lees verder → 
 

Van 31 maart t/m 29 april draait de film Illégal in filmtheater Rialto.

De Wit-Russische Tania en haar 14-jarige zoon Ivan wonen al ruim acht jaar als illegale immigranten in België, maar voelen zich langzamerhand steeds meer thuis in de moderne westerse samenleving. Toch moet Tania op haar hoede blijven...

In Rialto Ceintuurbaan 338, Amsterdam17-3-11
Nacht van de Vervanging Lees verder → 
  De regering wil illegaliteit strafbaar stellen en mogelijkheden tot legaal verblijf opheffen. Wij laten een ander geluid horen. In het kader van de campagne "Tegen strafbaarstelling illegaal verblijf". organiseren we wederom de Nacht. We brengen hiermee de consequenties van deze maatregelen onder de aandacht van politici, en geven we de vluchtelingen om wie het gaat een gezicht.

11-3-11
Actie tegen het asielbeleid Lees verder → 
 

Vrouwen tegen uitzetting voeren in het kader van Internationale Vrouwendag actie.

Waarom: Vluchten doe je uit bittere noodzaak, vluchtelingen zijn geen criminelen.

Wanneer: vrijdag 11 maart, de Dam, Amsterdam, 14:00-16:00 uur.


24-11-10 Tegen strafbaarstelling illegaalverblijf Lees verder → 
 

Teken de de nieuwe pettie: Tegen strafbaarstelling illegaal verblijf

Op korte termijn valt te verwachten dat de Tweede Kamer zal stemmen over het wetsontwerp waarbij iemand die ooit illegaal in Nederland was, hier nooit meer legaal kan zijn.


04-11-10 Publicatie onderzoeken ZAPP Lees verder → 
 

Op 4 november worden tijdens een expertmeeting van het project ZAPP (Zorg voor Asielzoekers met Psychische Problemen) drie onderzoekstudies gepresenteerd.

Deze onderzoeken zijn de weerslag van de eerste fase van het project.

De doelstelling van het ZAPP is het verbeteren van de toegankelijkheid en continuïteit van de zorg voor asielzoekers met psychische problemen.

 


01-11-10 MAPP stopt 1 november 2010 met onderzoeken  
 

Na vijf jaar moet het MAPP helaas stoppen met het doen van onderzoek bij pas aangekomen asielzoekers.

Het meldpunt is nog tot 1 november bereikbaar, hierna is het niet meer mogelijk voor het MAPP om op vroegsignaleringen te reageren.

Wel ontvangen we tot het eind van het jaar graag nog signalen uit de praktijk. Ook zullen de geplande advocaten trainingen op 11, 17 en 25 november 2010 doorgaan.

Wij willen jullie allen alvast hartelijk danken voor de goede samenwerking.


23-09-10 Human Cargo Lees verder → 
 

Rozentheater
23 september t/m 8 oktober 2010

'Wat als het jou overkomt? Als het thuis dat je kent in één klap niet meer bestaat? Als deuren angstvallig gesloten blijven en je als een blad over de wereld wordt geblazen?'

De Toneelmakerij speelt HUMAN CARGO o.l.v. Liesbeth Coltof Een theatrale reportage over mensen die handelswaar worden in de zwerftocht naar een veilig leven en een plek om te blijven. En over de verwarring en onveiligheid die deze volksverhuizing oproept in onze maatschappij. Alleen te zien in het Amsterdamse Rozentheater dat hiervoor van kelder tot zolder verandert in een toevluchtsoord waar de verhalen klinken van mensen die gestrand zijn tussen vroeger en morgen.

Première: 25 september 2010 aanvang 20.00 uur, Rozentheater, Rozengracht 117. Hier te zien van 23 september t/m 8 oktober 2010, aanvang 20.00 uur. (behalve zo/ma.)
www.rozentheater.nl www.toneelmakerij.nl

Lees interview met Liesbeth Coltof


30-5-10 Manifestatie: Rhythm Against Racism Lees verder → 
 

Rhythm Against Racism
30 mei 2010 14.00 uur
op de Dam in Amsterdam.

Vind je ook dat in ons land iedereen zichzelf moet kunnen zijn? Dat onze samenleving een kleurrijke mix van diverse culturen is, en moet blijven? Ben je ook bezorgd over de toenemende onverdraagzaamheid? En verontwaardigd over de opmars van vreemdelingenhaat? Dan is het nu tijd om samen kleur te bekennen!

 

 


19-5-10 Geen kind op straat Meer informatie
 

Zij op straat-Wij op straat: eindmanifestatie

Woensdag 19 mei van af 13.00 uur is de grote eindmanifestatie van Geen Kind op Straat! op het Plein in Den Haag.
In het hele land zullen mensen in bushokjes bivakkeren als protest tegen deze gang van zaken. Bij de bushokjes kan een petitie worden getekend, die later op de dag aan Tweede Kamerleden wordt aangeboden. De (aanstaande) Kamerleden spreken zich uit over hoe zij denken over het op straat zetten van kinderen en wat ze daar aan gaan doen als ze gekozen worden op 9 juni. Op het Plein in Den Haag wordt getoond hoe Nederland eruit ziet als we kinderen op straat laten bivakkeren. Het beroemde plein voor de Tweede Kamer zal vol liggen met mensen in slaapzakken.

Persbericht

Onderteken de petitie


25-2-10 UITNODIGING: Migratie info avond do 25 feb  
 

(askv benefiet)

Sprekers
Kees Stad - Over de economische achtergronden van migratie
Katrin McGauran -Over de geschiedenis van migratiecontrole in de EU en Nederland

Eten om 19 u (programma tot 22u) Locatie MKZ
1e Schinkelstraat 14-16 Amsterdam
Vegan eten 5,50 euro 3 gangen, programma gratis

Bel even als je komt! Op de dag zelf tussen 3 en 6 uur 020 6790712


03-11-09 Illegaal Tribunaal | De waarheden van de Schipholbrand Lees verder →
 

Dinsdag 3 november, 12.00 - 21.00 uur De Balie Amsterdam Toegang is gratis.

Stichting M2M, Migrant 2 Migrant en De Balie vragen onderzoekers te kijken naar de betekenis van de Schipholbrand als exces van het Nederlandse vreemdelingenbeleid. Overdag organiseren we workshops rond de thema’s: Filosofie en mensenrechten; Ramp en zorg; Burgerschap; Dilemma’s voor campaigners. Het ASKV organiseert mede een workshop over het asielbeleid. Deze leiden naar een plenaire publieke bijeenkomst waar uitkomsten en de inzet voor een diepgravend publiek onderzoek worden besproken.


24-09-09 Manifestatie: Hevien Hoort Hier Lees verder →
 

Hevien is elf jaar. Zij is geboren in Dokkum en woont al bijna vijf jaar in Rotterdam. Toch heeft zij nog geen verblijfsvergunning. De leerlingen van basisschool de Schalm en ook Defence for Children vinden dat dit niet kan. Hevien Hoort Hier, daarom voeren wij samen actie. De actie gaat op 21 september 2009 van start op de Schalm in Rotterdam en eindigt op 24 september 2009 met een grote manifestatie op Het Plein in Den Haag. Steun Hevien door je handtekening te zetten en kom op 24 september naar Het Plein om samen met haar te vechten voor haar rechten.

 


25-06-09 Uitreiking diploma's Nederlandse les
 

Ook dit jaar werden er weer diploma's uitgereikt aan de deelnemers van de Nederlandse les. Gefeliciteerd.

Aansluitend was er een feestelijke bijeenkomst met lekkere hapjes.


25-06-09 ASKV filmfestival en benefiet Lees verder →
 


Het ASKV organiseert in samenwerking met filmhuis Cavia op 25, 26 en 27 juni a.s. een leuk filmfestival in Amsterdam.

xxxxx

Klik de flyers voor meer informatie

Het ASKV wil iedereen hartelijk bedanken die zich heeft ingezet voor het afgelopen Filmfestival WELCOME? En speciaal de mensen die voor ons een benefiet hebben georganiseerd.

  

In gesprek met Barbara den Uyl over haar film "Het woord heeft mij gered". ttt Heftige muziek tijdens het benefiet.

28-05-09 Website iLegaal kind van start Lees verder →
 


15-04-09 Presentatie: Brochure "Goed gehoord?" Lees verder →
 

Drie jaar Meldpunt Asielzoekers met Psychische Problemen

Op 15 april jl. is het rapport met de resultaten van 3 jaar MAPP feestelijk gepresenteerd aan alle mensen die zich voor het project hebben ingezet.

In de afgelopen drie jaar organiseerde het MAPP honderden psychologische onderzoeken bij asielzoekers die pas in Nederland zijn aangekomen. Hiermee heeft het MAPP het bestaan an een groep zichtbaar gemaakt die voorheen niet opgemerkt werd. Inmiddels is er een begin gemaakt met eerste aanpassingen om beter rekening te kunnen houden met deze kwetsbare groep. In het rapport schetst het MAPP een duidelijk beeld van alle knelpunten in de asielprocedure en doet aanbevelingen om deze knelpunten aan te pakken.


22-03-09 "Dag tegen Racisme" in De Melkweg Lees verder →
 

Op zondag 22 maart 2009 organiseert de stichting Nederland Bekent Kleur de "Dag tegen Racisme" in De Melkweg in Amsterdam. Van 14 uur tot 18 uur zijn er debatten, optredens en films in de zalen van De Melkweg aan het Leidseplein. De bijeenkomst staat in het kader van de jaarlijkse internationale dag tegen racisme van de Verenigde Naties.


10-01-09

Demonstratie: burgerinitiatief Teken voor rechtvaardigheid

Lees verder →
 

Tijdens de landelijke demonstratie, die op 10 januari 2009 op De Dam in Amsterdam georganiseerd wordt, zal een petitie worden aangeboden aan leden van de Tweede Kamer.

Wij willen een rechtvaardige behandeling van iedereen in Nederland, zonder een groep uit te sluiten. Het gaat hier om een grote groep vluchtelingen, die allen het artikel 1F (verdacht van oorlogsmisdaden) tegengeworpen hebben gekregen.


19-12-08

Laatste nieuws: pardon regeling

 

DE PARDON REGELING STOPT PER 31-12-2008

U kunt zich uiterlijk nog aanmelden op het Pardonloket in Amsterdam op:
23 en 30 december 2008 van 09 t/m 12 uur

Stichting Vluchtelingenwerk Amsterdam
Bezoekadres: Surinameplein 122
1058GV  Amsterdam
Tel: 020 – 5205632 / 020 – 5205633
Fax: 020 - 6205669

E-mail: pardonloket@amsterdam.nl

Bezoekadres Surinameplein 122 Amsterdam (tram 1, 17 en bus 15).


26-10-08 Herdenk de Schipholbrand 26 oktober Lees verder →
 

De derde herdenking van de Schipholbrand. Bij het detentiecentrum op Schiphol-Oost, Ten Pol 64 te Oude Meer

Zondagmiddag en avond van 26 oktober 2008 vanaf 14 uur tot 23.55


06-08-08 Handtekeningenactie voor Grensgevallen Lees verder →
 

Doe mee en zet uw handtekening voor de Grensgevallen.


03-06-08 Campagne: Pardon voor Grensgevallen Lees verder →
 

De afgelopen jaren heeft het ASKV zich intensief ingezet voor het pardon voor de oudewetters. Helaas valt een groep niet onder de pardonregeling.
Vandaar dat we met de campagne “Pardon voor Grensgevallen" zijn gestart.


22-03-08

Manifestatie tegen racisme en
voor solidariteit
op 22 maart op de Dam 13.00 - 14.30 uur

Lees verder →
 


08-02-08 'Pardonners' botsen met bureaucratie Lees verder →
 

Voor een kleine dertigduizend asielzoekers die vallen onder het generaal pardon, ging vorig jaar de vlag uit. Maar daarmee begon in sommige gevallen tegelijk een moeizame gang door de Nederlandse bureaucratie. De problemen spitsen zich toe op het verkrijgen van een uitkering, het vinden van werk en een geschikte woning.


08-02-08 zondag 10 febr. bajesboten Rotterdam: lawaaidemonstratie Lees verder →
 


03-01-08 Nieuw adres pardonloket
 

Stichting Vluchtelingenwerk Amsterdam
Bezoekadres: Surinameplein 122
1058GV  Amsterdam
Tel: 020 – 5205632 / 020 – 5205633
Fax: 020 - 6205669

E-mail: pardonloket@amsterdam.nl

Bezoekadres Surinameplein 122 Amsterdam (tram 1, 17 en bus 15). Openingstijden dinsdag en donderdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur.


02-07-07

Pardonloket geopend in Amsterdam

 

Lees verder
See also
La suite

 

Op 2 juli opent het Pardonloket Amsterdam haar deuren in de Zuiderkerk. Om in aanmerking te komen moeten mensen aan een aantal voorwaarden voldoen.

It is possible to register for the Pardon at the Pardon Office at the Zuiderkerk.

Vous pouvez vous enregistrer pour le Pardon chez le bureau du Generaal Pardon qui se trouve dans la Zuiderkerk.

Zie ook:

www.pardonnu.nl
www.amsterdam.nl


08-06-07

Persbericht:
Jaren in Nederland, maar toch geen pardon

Lees verder →
  Een Royaal Gebaar, 26.000 gezichten, Landelijk Ongedokumenteerden Steunpunt, (stichting LOS), ASKV Steunpunt Vluchtelingen, Defence for Children en Stichting Vluchtelingen in de Knel hebben zich de afgelopen jaren ingespannen voor het generaal pardon.
06-06-07 Uitnodiging tentoonstelling Lees verder →
 

Op woensdag 6 juni om 20.00 uur wordt in Zaal 100 de tentoonstelling
"De kunst van het rokje" geopend, met schilderijen, tekeningen, foto's
en mixed media van Marja Bollen.
De opbrengsten uit verkoop gaan naar de clienten van het ASKV.

De tentoonstelling is daarna nog drie weken te bekijken.

Aansluitend is het Trytone-festival
Zie voor het programma van Zaal 100 :  www.zaal100.nl
Adres:  De Wittenstraat 100 Amsterdam, tram 10, Staatsliedenbuurt.


20-05-07 ASKV Workshop op de Top van Onderop Lees verder →
 

Op 20 mei organiseert het ASKV tijdens het Nederlands Sociaal Forum een workshop met als thema Generaal Pardon, en hoe nu verder?

We geven toelichting op de uitwerking van het generaal Pardon . Wie vallen er wel onder, en wie niet? Welke knelpunten signaleren we, en welke oplossingen kunnen we hiervoor bedenken?

Sprekers zijn: John van Tilborg (INLIA), Simon Bontekoning (gemeente Amsterdam), Alice Beldman (ASKV), een advocate en vluchtelingen die hopen, maar niet zeker weten, dat zij onder het generaal pardon vallen. Katrien de Klein (26.000 gezichten) zal het geheel voorzitten.

Barlaeus. Leidseplein Amsterdam Zaal 2.8 Barlaeus 11-12.30 uur


12-03-07 Presentatie Mapp tussentijdse rapportage Lees verder →
 

Op donderdag 8 maart werd op feestelijke wijze de eerste tussentijdse rapportage van het MAPP gepresenteerd bij het ASKV in Amsterdam. In de rapportage wordt aandacht besteed aan bereikte resultaten van het MAPP-project in het afgelopen jaar.

U kunt de rapportage via het ASKV kantoor bestellen of is hier te downloaden.


12-03-07 Oproep Pharos onderzoek palliatieve zorg Lees verder →
 

Pharos is op zoek naar mensen die eenmalig willen meedoen aan een focusgroepbijeenkomst om te vertellen over hun ervaring met palliatieve zorg in een vluchtelingenfamilie en/of die voor ons de sleutel kunnen zijn naar een familielid dat wij kunnen interviewen.


06-03-07 De vogel zegt dat ik terug moet Lees verder →
 

Volgens de ene dokter is de Iraanse asielzoeker Faris kierewiet, volgens de psychiater op wiens advies men vaart is hij juist wilsbekwaam, zodat hij kan worden uitgezet. Trouw volgde Faris op zijn laatste stappen in Nederland, die hij nam met een zelfverzekerheid die misschien juist wel het ergste doet vrezen.


10-03-07 VROUWEN EN ASIEL Is alles nu geregeld? Lees verder →
 

Zaterdagmiddag 10 maart organiseert Vrouwen Tegen Uitzetting
in het kader van Internationale Vrouwendag
VROUWEN EN ASIEL: IS ALLES NU GEREGELD?
De Balie, Amsterdam – 14:00 uur - entree € 10,-


19-02-07 Bericht in Trouw Lees verder →
 

Twijfel over vrijwilligheid van terugkeer Iraniër;
asielzoeker


12-02-07 Laatste nieuws generaal pardon Lees verder →
 

In het regeerakkoord is een pardonregeling opgenomen voor mensen die nog onder de oude vreemdelingenwet, dus voor 1 april 2001, in Nederland asiel hebben aangevraagd. Omdat er ongetwijfeld veel vragen zijn over deze regeling hebben VluchtelingenWerk Nederland, INLIA en het Landelijk Overleg Gemeentebesturen Opvang en Terugkeerbeleid (LOGO) het initiatief genomen een website met de meest recente informatie in te richten.

Op www.pardonnu.nl vinden jullie de antwoorden op de meeste gesteldevragen. De website wordt aangepast zodra er nieuws te melden is.


10-01-07 Voorstel pardonregeling Lees verder →
 

Vluchtelingenorganisaties hebben een voorstel gedaan voor een pardonregeling voor asielzoekers die voor 1 april 2001 in Nederland asiel hebben aangevraagd.


13-12-06 Motie van afkeuring voor Verdonk Lees verder →
 
30-1106 Kamer stemt voor generaal pardon Lees verder →
 

Asielzoekers die voor april 2001 Nederland binnenkwamen, moeten in aanmerking kunnen komen voor een verblijfsvergunning. Een nipte meerderheid van de Tweede Kamer stemde donderdagavond in met een voorstel daartoe van de PvdA. 75 Kamerleden stemden voor en 74 tegen.


26-10-06 Herdenking Schiphol-brand Lees verder →
 
07-10-06 Informatie-actie tegen bajesboten in Zaandam Lees verder →
 

Zaterdag 7 oktober werd in het kader van de Internationale Actiedag voor Vrijheid van Beweging de koopgoot van Zaandam bezocht door een delegatie van de Dienst Opsluiting en Uitsluiting. De dienst presenteerde aan de Zaanse bevolking de gevangenisboten die binnenkort daar in gebruik zullen worden genomen. Deze bajesboten dienen om migranten, wiens enige misdrijf is dat zij niet over de juiste papieren beschikken, op te sluiten.


20-05-06 Nederlands sociaal forum Lees verder →
 

Op 20 mei 2006 organiseert het ASKV, tijdens het NSF, een seminar en workshop. Bij het seminar komt de praktijk van de vetrekcentra aan de orde. In de workshop wordt aandacht besteed aan nieuwe actievormen voor een generaal pardon.


27-10-05 27-10-05 Brand in uitzetcentrum Schiphol: Lees verder →
 
05-06-05 Manifestatie bij vertrekcentrum Ter Apel Lees verder →
 
02-04-05 Protest tegen detentieboten voor papierlozen in Rotterdam. Lees verder →
 
17-02-05 Demonstreer: Geen vertrekcentrum in Vught! Lees verder →
 

Terwijl binnen in het stadhuis de gemeenteraad besliste over de komst van een vertrekcentrum in Vught, protesteerden vluchtelingen en activisten buiten in de ijzige kou met luide stem tegen dit voornemen. Slechts een handjevol actievoerders mocht, na een grondige fouillering, bij het raadsdebat aanwezig zijn. Na het gebruikelijke uitwisselen van zienswijzen op het asielbeleid besloot de raad met 14 tegen 5 dat het vertrekcentrum er per 1 maart komt.

Zie foto's


13-10-04 Geen vertrekcentrum in Amsterdam Noord Lees verder →