13 september 2015

 IMG_7115

Zo’n tweeduizend mensen demonstreerden zondagmiddag op de Dam in Amsterdam voor een ruimhartiger vluchtelingenbeleid.
Ze begonnen het protest met een minuut stilte voor de slachtoffers die op hun vlucht zijn verdronken.

De actievoerders hadden protestbordjes en spandoeken bij zich met teksten als “No borders, no nations. Stop deportations”, “Refugees welcome”, “Volledige burgerrechten voor alle immigranten”. “Vluchten doe je niet voor je lol”, “We want working permit Not sleeping permit” en “Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen”.

IMG_7005
Europarlementariër Judith Sargentini van GroenLinks was een van de sprekers. ”Wij zijn met 500 miljoen Europeanen en we hebben nu 350.000 Syriërs binnen onze grenzen. Dat is niks.”

Tijdens demonstratie waren er muziekoptredens en sprekers van vluchtelingenorganisaties, FNV, SP en GroenLinks. Ook was er een korte mars door het centrum van Amsterdam.

De demonstratie Vluchtelingen Welkom wordt ondersteund door meer dan 50 organisaties waaronder Nederland Bekent Kleur, FNV, Vluchtelingenwerk Nederland, Greenpeace en natuurlijk het ASKV. Zie ook onze Faceboekpagina

IMG_7033

OPROEP

Wereldwijd zijn miljoenen mensen op de vlucht. Het grootste deel wordt opgevangen in buurlanden, een klein deel probeert naar Europa te komen. Met vreselijke gevolgen. Dit jaar zijn er al 2.500 vluchtelingen omgekomen aan de grenzen van Fort Europa.

De mensen zijn op de vlucht voor oorlog, armoede en klimaatverandering die vaak mede door Europese landen zijn veroorzaakt. We schamen ons voor de manier waarop nu vluchtelingen in Nederland worden behandeld. Ze lopen het risico om weer teruggestuurd te worden naar hun herkomstland of naar het land van aankomst in Europa. En vluchtelingen die terug moeten, maar dit niet kunnen, eindigen op straat of in de cel. Dit moet stoppen. Wij willen menswaardige opvang voor iedereen!

Er zijn al vele tientallen hartverwarmende burgerinitiatieven om de vluchtelingen te helpen, maar we moeten ook onze stem aan de politiek laten horen. De EU ministers komen op maandag 14 september in Luxemburg bijeen om te praten over de situatie rond vluchtelingen. In heel Europa gaan burgers in het weekend daar aan voorgaand de straat op om te demonstreren voor een ruimhartiger vluchtelingenbeleid.

Investeringen in bijvoorbeeld zorg en betaalbare huurwoningen zijn nodig om meer mensen in Nederland op te vangen. Hiervoor is geld genoeg. Wij doen daarom een beroep op onze regering om meer vluchtelingen in Nederland op te nemen en samen met andere EU-landen te zorgen voor veilige vluchtroutes naar Europa.

Geplaatst in:

Nieuws