23 december 2015

Afgelopen jaar was veelbewogen. Het kan niemand ontgaan zijn dat de komst van vluchtelingen naar Nederland in relatief korte tijd bijzonder prominent op de radar van politiek, pers en publiek is komen te staan. Het ASKV heeft altijd gestreden voor de bescherming van de rechten van ongedocumenteerden, doorgaans in de marge maar nu steeds vaker vol in de spotlight.

Nederland ontvangt nog altijd slechts een relatief klein aandeel van de grote groep ontheemden die in Europa een veilig heenkomen menen te kunnen vinden. Niettemin bewijst hun komst nu al een uitdaging van formaat te zijn, en er wordt een beroep gedaan op onze medemenselijkheid, solidariteit en betrokkenheid. Het is dan ook belangrijker dan ooit om ons uit te spreken vóór een humaan asielbeleid. Juist in 2015 stond ons asielsysteem namelijk meer dan ooit onder druk, wat de kans op fouten doet stijgen en het belang van de hulp en analyses van het ASKV vergroot.

Natuurlijk vrezen wij dat het aantal ongedocumenteerden in Nederland zal stijgen, nu ook de instroom toeneemt. Daarnaast hebben de uitspraken van de Raad van State en de Centrale Raad van Beroep het zwaar bevochten recht op ten minste sobere opvang (de bed-bad-brood voorziening als ‘humanitaire ondergrens) ernstig doen wankelen. Het aankomende bestuursakkoord tussen Rijk en Gemeentes zal bepalen hoeveel verantwoordelijkheid onze bestuurders nemen, en hoeveel er – nog altijd – blijft liggen bij particuliere hulpverleners.

De hulp van stagiaires, vrijwilligers, donateurs en pro bono professionals is voor ons absoluut onmisbaar. Zonder jullie steun bestaat het ASKV niet. Gelukkig laten veel Nederlanders zich in moeilijke tijden van hun beste kant zien, en de grote bereidheid om te helpen is voor ons in ieder geval het lichtpunt van 2015. We hopen dan ook van harte dat u ons in 2016, op wat voor manier dan ook, wilt blijven steunen.

klein_nieuwjaar2016_IMG_6106

Geplaatst in:

Nieuws