9 december 2017

Op woensdag 22 november 2017 organiseerde het ASKV/Steunpunt Vluchtelingen voor de zesde maal de ‘Nacht van de Vervanging‘ in het Verzetsmuseum in Amsterdam. Tijdens deze bijzondere bijeenkomst gaven Amsterdamse politici en Bekende Nederlanders om voor een nacht onderdak te geven aan een vluchteling zonder verblijfsvergunning als ‘vervanging’ van de opvang die vluchtelingenorganisaties dagelijks bieden. Dit jaar namen actrices Hanna Verboom en Hadewych Minis, presentator Joost Prinsen, journalist Frenk van der Linden en schrijvers Marjan Berk,  Saskia Goldschmidt  en Lydia Rood en politici Jasper Groen, Yassmine el Ksaihi en Dirk de Jager deel aan de nacht.  Zowel voor de vluchtelingen als voor de politici en BN-ers is deze persoonlijke ontmoeting een bijzondere ervaring geweest. Hadewych Minis had Rgbe Tewlede en haar dochter Eldana uit Eritrea te logeren.  Zij had speciaal haar kinderen meegenomen naar de gezamenlijke maaltijd om hen te leren over naastenliefde . “Ik vind het heel belangrijk om mijn kinderen hierbij te betrekken, zodat ze zien hoe het ook kan”, legt ze uit. “Ik wil dat ze zien hoe belangrijk het is om er voor elkaar te zijn.” Ene Niliam, die vanwege haar seksuele geaardheid Nigeria moest ontvluchten logeerde bij Joost Prinsen.  Zij greep de Nacht aan als dé gelegenheid om eindelijk eens Nederlanders te ontmoeten waarbij zij zichzelf en alle ongedocumenteerde vluchtelingen in een ander daglicht kon zetten, om zo meer begrip te kweken.

De Nacht wordt niet elk jaar georganiseerd, maar op het moment dat het ASKV van mening is dat de situatie van uitgeprocedeerde vluchtelingen specifieke aandacht behoeft. Dit jaar stond uiteraard in het teken van het regeerakkoord van het nieuwe kabinet. Door veel experts wordt de asiel- en migratieparagraaf van het akkoord beoordeeld als hard en gericht op het afweren en uitsluiten van vluchtelingen. Kijk maar naar de nadruk op opvang in de toch al volle en vaak gevaarlijke regio. Het niet verruimen van het kinderpardon is een gemiste kans. Ook is het ASKV bezorgd over het beperken van rechtsbijstand aan asielzoekers. Dit kan leiden tot meer onterechte afwijzingen en dus meer mensen die bij ons moeten aankloppen voor hulp.

Met woordvoerders uit de Amsterdamse gemeenteraad, Sofyan Mbarki (PVDA), Rutger Groot Wassink (GroenLinks), Daniel Peters (SP) en Reinier van Dantzig (D66), werden de ontwikkelingen rond de bed-bad en broodregeling en het gemeentelijke Programma Vreemdelingen besproken.  De nieuw ingevoerde criteria sluiten mensen met een Dublinclaim[i], mensen uit veilige en visumvrije landen uit van opvang en begeleiding.  De raadsleden verschilden van mening over hoe hier mee om te gaan. GroenLinks en PvdA zijn van mening dat de humanitaire ondergrens bewaakt moet blijven en iedereen dus tenminste in de BBB moet worden opgevangen, ook als dat betekent dat de gemeente hier meer geld voor uit moet trekken.  De SP vindt dat het Rijk daarvoor moet betalen, terwijl D66 zich kan vinden in de criteria omdat de schaarste verdeeld moet worden en Amsterdammers er niet voor kiezen om meer uit te trekken voor deze doelgroep. Als hierdoor kwetsbare mensen uit de BBB op straat komen te staan, moeten de discretionaire bevoegdheden van de burgemeester worden ingezet.  De SP stelt voor om een pre-screening te doen, zodat ook mensen die buiten te criteria vallen door de GGD kunnen worden gezien om vast te stellen of zij (te) kwetsbaar zijn.

Over de toekomst van de Amsterdamse opvang waren de politici van de verschillende partijen eensgezinder: die moet gericht zijn op het bieden van perspectieven of de toekomst van de vluchtelingen nu in Nederland of elders ligt.  Het nieuwe kabinet heeft gekozen voor een constructie van acht landelijke vreemdelingenvoorziening, waarvan een in Amsterdam gevestigd zal zijn, waar mensen worden opgevangen ter voorbereiding van hun vertrek.  Alle raadsleden waren het er over eens dat meewerken aan vertrek geen vereiste kan zijn, meewerken aan een oplossing wel.  Daarvoor moet vol worden ingezet op begeleiding en voorzieningen voor de vluchtelingen zodat ze actief aan hun toekomst kunnen werken.  Met de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 in zicht, zijn dat mooie afspraken om de politici aan te houden.

[i] Mensen met een Dublinclaim zijn via een ander land (veelal Italië of Griekenland) de Europese Unie binnen gekomen. Volgens Europese afspraken is dat land verantwoordelijk voor de asielprocedure van de vluchteling. De laatste jaren zijn er zo veel vluchtelingen in Italië dat het land niet in staat is mensen goed op te vangen of een decente procedure te volgen. Toch stuurt Nederland zogenaamde Dublinclaimanten terug naar Italië om daar asiel aan te vragen.

Bekijk hier de aankondiging van Marieke van Doorninck (alg. coördinator ASKV) op Radio 1 bij de rubriek ‘de optimist‘.

Lees veder

en verder op AT5: Hadewych Minis en Hanna Verboom nemen vluchteling in huis

 Hanna Verboom in Syrisch vluchtelingkamp (2013)

 

Wij nodigen u van harte uit om bij de Nacht van de Vervanging aanwezig te zijn.

Dit jaar werken mee aan de Nacht van de Vervanging: actrices Hadewych Minis en Hanna Verboom, presentator Joost Prinsen, journalisten Frenk van der Linden, Marcel van Roosmalen en Eva Hoeke, schrijvers Marjan Berk, Saskia Goldschmidt en Lydia Rood en politici Yassmine el Ksaihi (D’66) en Dirk de Jager en Jasper Groen (GL). Waarom zij dat doen vertellen zij tijdens De Nacht.

Traditiegetrouw staan we tijdens de Nacht ook stil bij de actuele politieke ontwikkelingen rondom vluchtelingen. Dit jaar staat uiteraard in het teken van het regeerakkoord van het nieuwe kabinet. Door veel experts wordt de asiel- en migratieparagraaf van het akkoord beoordeeld als hard en gericht op het afweren en uitsluiten van vluchtelingen. Kijk maar naar de nadruk op opvang in de toch al volle en vaak gevaarlijke regio. Het niet verruimen van het kinderpardon is een gemiste kans. Ook is het ASKV bezorgd over het beperken van rechtsbijstand aan asielzoekers. Dit kan leiden tot meer onterechte afwijzingen en dus meer mensen die bij ons moeten aankloppen voor hulp.

Centraal staat de Amsterdamse bed-bad en broodregeling die volgens de coalitiepartijen plaats moet maken voor de landelijke vreemdelingenvoorziening (LVV), waar mensen worden opgevangen ter voorbereiding van hun vertrek. Hierover gaan we in gesprek met de woordvoerders uit de Amsterdamse gemeenteraad, Reinier van Dantzig (D66), Sofyan Mbarki (PVDA), Rutger Groot Wassink (GroenLinks) en Daniel Peters (SP). Wat verwachten zij van de afspraken die gemaakt gaan worden tussen gemeenten en het Rijk? Hoe moet die nieuwe constellatie er volgens hen uitzien?

Programma 22 november

19.00 uur Muziek

19.15 uur Inleiding Marieke van Doorninck, algemeen coördinator ASKV

19.30 uur Waarom deze Nacht? Vluchtelingen en BN-ers vertellen

20.00 uur Debat woordvoerders gemeenteraad Amsterdam

20.45 uur Muziek

21.00 uur Afronding, vluchtelingen gaan met gastheren en vrouwen mee naar huis

Aanmelden is noodzakelijk via aanmelden[@]askv.nl

Locatie

Verzetsmuseum, Plantage Kerkstraat 61, Amsterdam

Voor informatie kunt u contact opnemen met: ASKV Steunpunt Vluchtelingen, tel 020-6272408

Geplaatst in:

Evenementen