17 november 2017

Op woensdag 22 november 2017 organiseert het ASKV/Steunpunt Vluchtelingen een bijzondere bijeenkomst ‘De Nacht van de Vervanging’ in het Verzetsmuseum in Amsterdam. We vragen dan Bekende Nederlanders en politici om voor een nacht onderdak te geven aan een vluchteling zonder verblijfsvergunning als ‘vervanging’ van de opvang die vluchtelingenorganisaties dagelijks bieden.

Het ASKV wil de vluchtelingen om wie het gaat een gezicht geven. Het ASKV organiseerde o.a. in 2006 en 2015 een succesvolle Nacht van de Vervanging.  Zowel voor vluchtelingen als voor raadsleden, wethouders en BN-ers is deze persoonlijke ontmoeting steeds een bijzondere ervaring geweest.

Wij nodigen u van harte uit om bij de Nacht van de Vervanging aanwezig te zijn.

Dit jaar werken mee aan de Nacht van de Vervanging: actrices Hadewych Minis en Hanna Verboom, presentator Joost Prinsen, journalisten Frenk van der Linden, Marcel van Roosmalen en Eva Hoeke, schrijvers Marjan Berk, Saskia Goldschmidt en Lydia Rood en politici Yassmine el Ksaihi (D’66) en Dirk de Jager en Jasper Groen (GL). Waarom zij dat doen vertellen zij tijdens De Nacht.

Traditiegetrouw staan we tijdens de Nacht ook stil bij de actuele politieke ontwikkelingen rondom vluchtelingen. Dit jaar staat uiteraard in het teken van het regeerakkoord van het nieuwe kabinet. Door veel experts wordt de asiel- en migratieparagraaf van het akkoord beoordeeld als hard en gericht op het afweren en uitsluiten van vluchtelingen. Kijk maar naar de nadruk op opvang in de toch al volle en vaak gevaarlijke regio. Het niet verruimen van het kinderpardon is een gemiste kans. Ook is het ASKV bezorgd over het beperken van rechtsbijstand aan asielzoekers. Dit kan leiden tot meer onterechte afwijzingen en dus meer mensen die bij ons moeten aankloppen voor hulp.

Centraal staat de Amsterdamse bed-bad en broodregeling die volgens de coalitiepartijen plaats moet maken voor de landelijke vreemdelingenvoorziening (LVV), waar mensen worden opgevangen ter voorbereiding van hun vertrek. Hierover gaan we in gesprek met de woordvoerders uit de Amsterdamse gemeenteraad, Reinier van Dantzig (D66), Sofyan Mbarki (PVDA), Rutger Groot Wassink (GroenLinks) en Daniel Peters (SP). Wat verwachten zij van de afspraken die gemaakt gaan worden tussen gemeenten en het Rijk? Hoe moet die nieuwe constellatie er volgens hen uitzien?

Programma 22 november

19.00 uur Muziek

19.15 uur Inleiding Marieke van Doorninck, algemeen coördinator ASKV

19.30 uur Waarom deze Nacht? Vluchtelingen en BN-ers vertellen

20.00 uur Debat woordvoerders gemeenteraad Amsterdam

20.45 uur Muziek

21.00 uur Afronding, vluchtelingen gaan met gastheren en vrouwen mee naar huis

Aanmelden is noodzakelijk via aanmelden[@]askv.nl

Locatie

Verzetsmuseum, Plantage Kerkstraat 61, Amsterdam

Voor informatie kunt u contact opnemen met: ASKV Steunpunt Vluchtelingen, tel 020-6272408

Geplaatst in:

EvenementenNieuws

Sorry, reacties op dit item zijn gesloten.