22 november 2016

ASKV/STEUNPUNT VLUCHTELINGEN ROEPT SAMEN MET 50 ANDERE MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES EUROPESE LANDEN OP EEN EIND TE MAKEN AAN STAATLOOSHEID BIJ KINDEREN

Vandaag zal het European Network on Statelessness (ENS), vertegenwoordiger van meer dan 50 Europese maatschappelijke organisaties waaronder het ASKV / Steunpunt Vluchtelingen, een petitie overhandigen aan leden van het Europees parlement en de Europese Raad waarin een oproep aan Europese leiders wordt gedaan om zich in te zetten om kinderstaatloosheid te beëindigen.

De petitie haalde meer dan 21.000 handtekeningen op en  benadrukt de noodzaak om duizenden kinderen in Europa te beschermen tegen de kwelling van staatloosheid – een bestaan zonder nationaliteit. Ook is deze petitie onderdeel van een grotere campagne om de druk op Europese landen op te voeren om nationaliteitswetgeving die kinderen verhindert een nationaliteit te krijgen te hervormen.

Kinderstaatloosheid blijft een probleem in heel Europa en duizenden kinderen krijgen geen nationaliteit vanwege mazen in de wet en door falen van de staat om relevante wetgeving goed toe te passen. Minder dan de helft van alle Europese landen heeft noodzakelijke waarborgen in hun landelijke wetgeving opgenomen. Hiermee komen deze landen hun internationale verplichtingen dat elk kind recht op een nationaliteit heeft dus niet na.

Onderzoek van het ENS heeft aangetoond dat kinderen van ouders zonder nationaliteit vaak de staatloosheid van hun ouders erven. Verlaten kinderen of weeskinderen van wie de nationaliteit van de ouders onbekend is lopen ook risico. Zo ook kinderen die een internationale adoptieprocedure  doorlopen of kinderen die als vluchteling in Europa aankomen.

stateless_kids_logo-white-250

Karel Hendriks, coördinator ASKV / Steunpunt Vluchtelingen:

“Staatloosheid ontneemt kinderen hun toekomst.  Ze kunnen nooit een diploma halen, lopen gevaar op uitbuiting of een levenslang bestaan in de marge, zonder de voor anderen vanzelfsprekende toegang tot basale voorzieningen, zoals onderwijs en gezondheidszorg. “

Marlotte van Dael, coördinator project staatloosheid

“De #StatelessKids campagne laat met 21000 handtekeningen zien dat er draagvlak en ambitie is om een eind te maken aan staatloosheid en het lijden dat hierdoor veroorzaakt wordt.  Het goede nieuws is dat staatloosheid een oplosbaar probleem is en dat we door samen te werken kinderstaatloosheid eens en voor altijd kunnen stoppen”

Meer over het Project Staatloosheid.

Geplaatst in:

Nieuws