26 januari 2022

Sinds 2018 woont Isabella (46) in Nederland. Ze was dat jaar Oeganda ontvlucht. Lang had ze verborgen kunnen houden dat ze op vrouwen valt. Dat moest ook wel omdat daar openlijk voor uitkomen gevaarlijk is in Oeganda. Om geen argwaan te wekken, was ze zelfs een relatie met een man aangegaan. Mensen bleven echter vermoeden dat ze op vrouwen viel, waardoor ze moeilijk aan werk kon komen. Ze besloot daarom seksspeeltje te verkopen. Als dit ontdekt wordt door de autoriteit en als ook nog eens haar geheim wordt onthuld dat ze op vrouwen valt, vlucht ze. 

Eenmaal in Nederland moest ze moeilijke gesprekken met IND-ambtenaren voeren. Zij stelden haar vragen over zaken die ze gewend was verborgen te houden. Terwijl Isabella in een AZC woont, ontmoet ze op een verjaardagsfeestje Betty, die bevriend is met Isabella’s zus in Londen. Zij wordt haar steun en toeverlaat. Het is een onzekere periode. Begin 2020 krijgt Isabella slecht nieuws. De IND en rechtbank geloven haar verhaal niet. Dan besluit ze het AZC in Heerhugowaard te ontvluchten en vertrekt ze naar Amsterdam waar ze in contact komt met ASKV.  Ze gaat cursussen volgen. Ze leert Nederlands en spreken in het openbaar. Ze krijgt zelfvertrouwen. Intussen bekijken de juridische medewerkers van ASKV haar zaak opnieuw. Haar relatie met Betty wordt in de loop der tijd hechter en hechter, en begint een echte liefdesrelatie te worden. 

In de zomer van 2020 besluiten ze zelf om zich te verloven. Door corona moesten ze dat uitstellen tot het voorjaar van 2021, maar toen zijn ze dan ook echt verloofd. Isabella kijkt ernaar uit om samen met Betty een leven in Nederland op te bouwen en hoopt in het bijzijn van veel vrienden te trouwen. Daarvoor is wel een verblijfsvergunning nodig.

Foto van Isabella
Deze foto en meer foto’s die in verband met de ASKV Week van de Vluchteling zijn gemaakt door Catharina Gerritsen, zijn nu nog te zien in Ru Paré.

Geplaatst in:

Geen categorieLife story