fbpx

27 mei 2019

Je beseft vast niet hoeveel je aan je nationaliteit te danken hebt. Het Nederlanderschap geeft je toegang tot werk, trouwen en een sociaal vangnet als het een keer wat minder goed gaat. Met je paspoort kun je de hele wereld over reizen zonder gedoe. Voor jou is je nationaliteit vanzelfsprekend. Maar wat betekent het voor iemand om geen nationaliteit te hebben?

Dit geldt voor een steeds grotere groep mensen in Nederland. Ze zijn staatloos. Door ons bureaucratisch systeem vallen ze ook in Nederland tussen wal en schip. Vooral voor staatlozen zonder verblijfsvergunning is de situatie in Nederland uiterst problematisch. Zij mogen geen bankrekening openen, kunnen geen verzekering afsluiten en kunnen niet werken. Iedereen weet: ze kunnen geen kant op. Maar toch moeten ze weg.

Tijdens de Dag van de Nationaliteit in Tivoli Vredenburg staan we stil bij wat wel / niet hebben van een nationaliteit betekent. Met een avond vol spoken word, muziek en fotografie. Fotografe Anoek Steketee (NL) vertelt over haar serie State of Being. Een aantal staatlozen vertellen hun verhaal: hoe ziet hun leven eruit? Live muziek wordt verzorgd door Dreaming of Syria. Houd het Facebook event in de gaten voor updates!

Op 4 juni wordt tevens een juridische workshop over staatloosheid georganiseerd bij Fotodok in Utrecht. Kijk hier voor het programma en hoe aan te melden.

De tentoonstelling State of Being van Anoek Steketee (NL), is vanaf 27 mei te zien op het Domplein, Utrecht.

De Dag van de Nationaliteit is een samenwerking tussen Kompass, ASKV, Prospector en FOTODOK, en wordt mede mogelijk gemaakt met steun van de Gemeente Utrecht, Stichting Dialoog, Janivo Stichting, WijDoenMee, de Haella Stichting, en Projecten in Nederland.

Foto: Anouk Steketee.

Sorry, reacties op dit item zijn gesloten.