14 september 2015

Zaterdag 19 september om 11.30 wordt de manifestatie ‘Amsterdam zegt #Njet ! Geen LHBT vluchtelingen terug naar Rusland!’ gehouden in de Hoftuin, achter de Hermitage in centrum Amsterdam.
Op het bordes zullen verschillende bekende Amsterdammers het woord voeren zoals Dolly Bellefleur maar ook SP Kamerlid Sharon Gesthuizen en wordt er na afloop een massale Kiss-In achter de Hermitage georganiseerd. Zie voor meer informatie

In 2013 is er trots en kleurrijk in Amsterdam gedemonstreerd tegen het bezoek van president Poetin vanwege zijn homofobe wetten die het LHBT deel van de Russische bevolking onderdrukt.
Op die geluiden zijn tal van LHBT vluchtelingen uit Rusland naar Nederland gevlucht maar eenmaal in Nederland blijkt niets minder waar: ze worden ‘gewoon’ door de IND terug gestuurd ondanks gemaakte afspraken.
Met deze groep van uitgeprocedeerde LHBT Russen is initiatiefnemer Sandro Kortekaas naar de politiek gestapt en heeft het onder de aandacht gebracht bij tal van maatschappelijke organisaties. SP Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen diende vervolgens Kamervragen en moties in en COC Nederland benadrukte hun kwetsbare situatie nogmaals in een overleg met staatssecretaris Klaas Dijkhoff.

Op 7 september verscheen hierop het nieuwe ambtsbericht van de staatssecretaris waarbij duidelijk werd dat er met deze risicogroep soepeler omgegaan zou worden. Maar het ambtsbericht zegt nog te weinig over de uitgeprocedeerde Russen die al in Nederland zijn. Ook zij verdienen een respectvolle en humane behandeling, vindt de initiatiefnemer die iedereen oproept om gezamenlijk te laten zien dat deze nieuwe koers niet alleen moet gelden voor LHBT vluchtelingen die nu vanuit Rusland komen, maar zeker ook voor de uitgeprocedeerde groep die al in Nederland is.

De manifestatie wordt ondersteund en gedeeld door verschillende maatschappelijke organisaties zoals COC Nederland en politieke partijen als SP en PvdA en roept op om zoveel mogelijk organisaties aan te laten sluiten bij deze actie.

Zie ook LHBT Thema-avond en Gay Pride 2015

Geplaatst in:

Nieuws