13 augustus 2021

Het Institute on Statelessness and Inclusion, European Network on Statelessness en ASKV/ Steunpunt Vluchtelingen hebben een verklaring afgeven aan de UN Committee on the Elimination of Racial Discrimination (CERD) over staatloosheid in Nederland. Dit naar aanleiding van een eerder ingezonden rapport over de Nederlandse aanpak van staatloosheid. In Nederland worden leden van etnische en raciale minderheden onevenredig hard getroffen door staatloosheid. Zo worden zij vaker gecategoriseerd als personen met een “onbekende nationaliteit” en bestaat er een sterk verband tussen discriminatie op grond van ras, etnische afkomst of nationaliteit enerzijds, en staatloosheid of het ontnemen van de nationaliteit anderzijds. Dit is een rechtstreeks gevolg van discriminerende wetgeving en beleid.

Nederland is er regelmatig op aangesproken dat het hiermee internationale verdragen schendt. Dit heeft nog geen effect gehad.  

Op vrijdag 13 augustus 2021 vroegen wij de UN Committee on the Elimination of Racial Discrimination Nederland ter verantwoording te roepen en specifieke aanbevelingen te doen voor verbetering in de wet, beleid en praktijk voor het recht op een nationaliteit in Nederland.

Lees hier het document: 

En lees hier de rapporten van alle civil society organisations aan CERD.

Geplaatst in:

Nieuws