2 augustus 2021

Amsterdam is dé Gay Capital. Vanuit verschillende plekken in de wereld komen jaarlijks mensen naar de stad om de vrijheid van hun geaardheid te vieren. Zo ook Isabella Achiro, die vanuit Oeganda vluchtte om hier zichzelf te kunnen zijn. Toen werd ontdekt dat ze op vrouwen viel, vreesde ze voor haar leven. In de week van de Pride week maakt AT5/NH Amsterdam de serie “People of the Pride”. Klik op de foto voor de uitzending.

Isabella komt uit Entebbe, een middelgrote stad aan het Victoriameer in Oeganda. Al op jonge leeftijd kwam zij erachter dat ze op vrouwen valt. In Entebbe verkocht ze in het geheim seksspeeltjes voor de LHBTIQ+-gemeenschap, omdat zij vanwege vermoedens over haar geaardheid geen werk kon vinden. Dat werd niet gewaardeerd door de conservatieve autoriteiten. In 2018 arriveert Isabella in Nederland. 

In Nederland wachtten haar moeilijke gesprekken met de IND. Isabella heeft nauwelijks onderwijs genoten, was nog nooit geïnterviewd en de Nederlandse manier van communiceren was voor haar vreemd en onwennig. 

Steun vond Isabella bij Betty. Betty komt eveneens uit Oeganda en was al bevriend met Isabella’s zus die in Londen woont. Isabella, die inmiddels in een AZC woont, bezoekt regelmatig Betty voor gezelligheid en om samen te koken. Ze kunnen het goed met elkaar vinden. Hoewel Isabella van AZC naar AZC verhuist, blijft ze Betty in Utrecht bezoeken. Als Isabella ziek wordt, bezoekt Betty haar regelmatig. In 2019 leidt dit zelfs tot een relatie. 

In januari 2020 ontvangt Isabella negatief nieuws. De IND en de rechtbank geloven haar verhaal niet en als gevolg moet ze het AZC verlaten. Net als bij veel anderen LHBTIQ+-vluchtelingen, wordt haar verhaal als ‘niet geloofwaardig’ gezien. In het interview bij de IND ligt er nog steeds veel nadruk op westerse begrippen als ‘bewustwording’ en ‘zelfacceptatie’. Culturele verschillen leiden vaak tot misverstanden, en in Oeganda, zoals in zoveel landen, is het niet vanzelfsprekend om op een open en persoonlijke manier over je seksualiteit te spreken.

Via het Loket Ongedocumenteerden Amsterdam komt Isabella in aanraking met ASKV. De juridische medewerkers van ASKV bekijken opnieuw haar zaak. Ondertussen volgt Isabella cursussen Nederlands en publiek spreken. Hierdoor neemt haar zelfvertrouwen toe en raakt ze steeds meer gewend aan de directe manier van communiceren die in Nederland zo gebruikelijk is. 

In de zomer van 2020 besluiten Isabella en Betty dat ze klaar zijn voor een formele verloving. Vanwege de coronapandemie kon een officiële verloving dan nog niet plaatsvinden. Eind mei konden Isabella en Betty uiteindelijk het jawoord tegen elkaar uitspreken. Dit gebeurde in het Wereldhuis in Amsterdam. Isabella kijkt met veel plezier terug op de dag. Tegelijkertijd is ze ook teleurgesteld in de reacties die haar verloving met Betty teweegbrachten in Oeganda, in de vorm van online bedreigingen en beledigingen. Ze is daar erg van geschrokken.

Maar Isabella is ook hoopvol. Met hulp van het ASKV bereidt ze een nieuwe asielaanvraag voor, en heeft goede hoop dat het ditmaal tot een vergunning zal leiden. Ze kijkt ernaar uit, nu corona weer een beetje voorbij is, veel leuke dingen te doen met Betty en hoopt in de toekomst in het bijzijn van vrienden en dierbaren te kunnen trouwen.

Geplaatst in:

Life storyNieuws