28 mei 2018

In mei 2018 verscheen het themanummer ‘Verbanning en nieuwe vormen van uitsluiting’ van het magazine Justitiële Verkenningen van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. ASKV schreef een bijdrage over Staatloosheid als moderne vorm van uitsluiting.

Lees onze bijdrage hier

Marlotte van Dael schreef het artikel samen met Jelle Klaas en Loïs Vaars van het Public Interest Litigation Project. Zij bekijken wat nodig is om een duurzame oplossing te bereiken voor staatlozen in Nederland. Staatlozen voelen zich vaak ongewild en niet welkom, in veel voorkomende gevallen worden zij namelijk uitgesloten van de samenleving.

“Staatlozen worden ook wel de ‘nowhere people’ genoemd. Zij behoren namelijk tot geen enkel land in de wereld. Omdat zij door geen enkel land als burger worden erkend, kunnen zij geen beroep doen op de bescherming van een overheid. Zij hebben geen nationaliteit en zijn zodoende staatloos.”

Het artikel werpt een blik op de huidige Nederlandse praktijk en de problemen die er spelen rondom staatloosheid. Ook gaat het in op de tekortkomingen van en de veranderingen in de vaststellingsprocedure. Om de complexe situatie op zowel juridisch als persoonlijk gebied rondom staatloosheid duidelijk te kunnen schetsen, wordt dit artikel ingeleid met een fictieve casus van de 6-jarige, staatloze Melissa.

Lees hier verder

Geplaatst in:

Opinie