4 juni 2019

Op 4 juni 2019 vindt in Tivoli Vredenburg de ‘Dag van de nationaliteit’ plaats. Diezelfde dag verschijnt in het Nederlands Dagblad een uitgebreid artikel over staatloosheid, geschreven door Auke van Eijsden.

Veel staatlozen in Nederland kunnen geen kant op. Ze worden niet erkend door het land waar ze vandaan komen en mogen vaak niet in Nederland blijven. Wat volgt, is een periode van onzekerheid die tientallen jaren kan aanhouden. In het kader van de Dag van de Nationaliteit roepen mensenrechtenorganisaties de overheid vandaag op dit probleem aan te pakken.

“De vluchteling moet nu zelf met documenten bewijzen dat hij officieel staatloos is. Dat is vaak onmogelijk omdat ze niet aan de juiste papieren kunnen komen”

Marlotte van Dael, projectmedewerker Staatloosheid bij ASKV/Steunpunt Vluchtelingen

‘Ik heb op internet een vrouw uit Zweden ontmoet’, zegt Muhammed (32) terwijl hij voor zich uit staart. ‘Ze is al een paar keer bij me geweest en we houden veel van elkaar. Het liefst zou ik met haar in Nederland gaan wonen en kinderen krijgen. En overdag auto’s repareren, daar ben ik goed in.’

Maar dan de realiteit. ‘Ik heb bijna geen hoop meer dat het nog goedkomt. Zolang ik geen paspoort heb, mag ik helemaal niks.’ Muhammed is een Bedoun, een sociale klasse in de Arabische golfstaten. De Bedoun worden niet erkend als staatsburger door het …

Lees verder op de site van het Nederlands Dagblad.

Geplaatst in:

Achtergrond