Surinaamse oud-Nederlanders

Menu

In Nederland wonen naar schatting achthonderd ongedocumenteerde Surinaamse oud-Nederlanders. Deze groep is onder de Nederlandse vlag geboren, maar verloor hun Nederlandse nationaliteit na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975. Dit vaak om diverse redenen en zonder wil of besef. Met het verlies van hun Nederlandse nationaliteit verloren zij veel rechten. Daardoor kunnen zij nu niet volwaardig meedraaien in de maatschappij en een toekomst opbouwen.

Wat het ASKV doet 

Surinaamse oud-Nederlanders zonder verblijfsvergunning kunnen bij het ASKV terecht voor:

  • Informatie, advies en juridische begeleiding;
  • Maatschappelijke begeleiding;
  • Activiteiten, zoals cursussen en praktijkleertrajecten.

Op donderdag 27 juni 2024 heeft oud-staatssecretaris Van Der Burg de Tweede Kamer laten weten dat er een speciale verblijfsregeling komt voor Surinaamse oud-Nederlanders. Deze regeling zorgt ervoor dat Surinaamse oud-Nederlanders die al minstens tien jaar in Nederland leven recht op verblijf krijgen.

Op vrijdag 5 april 2024 hebben we samen met advocate Eva Bezem voor honderd Surinaamse oud-Nederlanders een aanvraag ingediend. Op dit moment wachten we af hoe de IND deze aanvraag gaat beoordelen. Veel is nog onzeker. We weten nog niet wat de uitkomst gaat zijn en hoe lang dit gaat duren.

Onze wens is om voor meer Surinaamse oud-Nederlanders een aanvraag in te dienen. We kunnen deze mensen op dit moment op een wachtlijst plaatsen. Om op de wachtlijst te komen moeten zij voldoen aan de volgende twee voorwaarden:  

  • Surinaamse Oud-Nederlander zijn, geboren vóór de onafhankelijkheid van Suriname op 25 november 1975;
  • Op dit moment in Nederland wonen zonder geldige verblijfsvergunning.

Contact

Ben of ken jij een Surinaamse oud-Nederlander geboren vóór de onafhankelijkheid van Suriname op 25 november 1975 én op dit moment in Nederland woont zonder geldige verblijfsvergunning? Neem dan contact met ons door een mail te sturen naar surinameproject@askv.nl. We kunnen jou of deze persoon voor nu op een wachtlijst plaatsen en je op de hoogte houden van de uitvoer van de speciale verblijfsregeling en/of de aanvraag.

Het is belangrijk dat je duidelijk in de mail zet op welke manier je te bereiken bent. We ontvangen graag zowel je telefoonnummer als je e-mailadres.

Deel deze pagina