24 februari 2020

Het Project Activiteiten Ongedocumenteerden (PAO) bestaat nu bijna vier jaar. Zowel uit de praktijk als uit onderzoek blijkt dat deelname aan het PAO-cursusaanbod veel betekent voor ongedocumenteerde mensen.

Vertrekkend vanuit het feit dat mensen in Nederland vastzitten – omdat zij niet terug kunnen of durven keren – biedt het PAO hoop op een menswaardig bestaan. Door weer bezig te zijn, wordt de stress van het wachten en niets doen verlicht.

Meedoen aan een praktijkleertraject of cursus zorgt ervoor dat mensen weer bezig gaan met hun toekomst. En voor de deelnemers die uiteindelijk een verblijfsvergunning ontvangen, geldt vaak dat het PAO de mogelijkheid tot participatie in de Nederlandse samenleving heeft vergroot.

Om inzicht te geven in de groep mensen om wie het gaat, hoe hun dagelijks leven er uit ziet en wat voor traject zij doorlopen bij het PAO lichten wij graag een aantal van hun verhalen uit (de namen zijn veranderd uit respect voor privacy, de echte namen zijn bekend bij het ASKV):

Raïs (21) uit Democratische Republiek Congo

‘Voordat ik terechtkwam bij het ASKV had ik stress, zat ik thuis en deed ik niets. Een vriend raadde me aan om bij ASKV een cursus te volgen. Bezig zijn nam een groot deel van mijn stress weg.’ Raïs was zestien toen hij in Nederland aankwam, maar mocht na zijn achttiende niet meer studeren omdat zijn asielaanvraag niet geloofwaardig was bevonden en was afgewezen. Naar zijn land van herkomst kon hij niet terug uit angst voor wat er daar met hem zou gebeuren. Daarom klopte hij aan bij het ASKV/PAO, waar hij een herhaalde asielprocedure startte en deelnam aan de praktijkleertrajecten ICT-webdesign en kleding maken. Naast de kennis die Raïs vergaarde, kreeg hij ook meer grip op het leven en de toekomst. Omdat hij graag verder wilde leren begeleidde het ASKV/PAO hem naar het regulier onderwijs. Op dit moment – een jaar later – is Raïs eenentwintig jaar, heeft hij zijn asielvergunning ontvangen, spreekt hij vloeiend Nederlands, en is hij al een heel eind met zijn studie.  

Angela (34) uit Nigeria

Angela verbleef al jaren in Nederland voordat zij bij het ASKV/PAO terecht kwam. In het najaar van 2018 volgde zij via AKSV/PAO een ondernemerschapscursus, waar zij de nadruk legde op haar kookkunsten. Na afloop besloot Angela een andere kant op te gaan en schreef zich in voor de cursus kleding maken. Hier was zij een graag geziene gast die trouw de lessen volgde en iedereen opfleurde met haar gezellige aanwezigheid. Dat ze ondertussen bezig was met een juridisch traject voor een verblijfsvergunning, wisten maar weinig mensen. In het najaar van 2019 bracht ze een bezoek aan het ASKV/PAO-kantoor met de mededeling dat ze haar verblijfsvergunning had gekregen. Volgens Angela waren de cursussen een enorme ondersteuning geweest tijdens het af en toe zware juridisch traject. Daarom is zij tot op de dag van vandaag nog enthousiast betrokken als kok bij de cursussen én als ambassadeur bij de onlangs opgerichte PAO-ambassade.

Nour (27) uit Eritrea

Nour kwam in maart 2019 bij ons in beeld. Ze stapte het ASKV-kantoor binnen om zich aan te melden voor de kapperscursus. Nour zou pas na de zomer kunnen starten, maar wilde in de tussentijd graag actief blijven. Voorafgaand aan de kapperscursus had Nour al een toekomstoriëntatiecursus, ondernemerschapscursus en make-upcursus achter de rug. Na afloop van deze cursussen gaf Nour aan dat ze graag in de ouderenzorg zou willen werken. Daarom hebben we haar doorverwezen naar Stichting Tweede Kans. Terwijl ze aan haar asielprocedure bij het ASKV werkt, kan zij bij Stichting Tweede Kans haar Nederlands verbeteren en verder bouwen aan haar droom om als verpleger te werken in een ouderentehuis.

Wil je meer weten over het PAO, onze doelstellingen en activiteiten? Kijk dan eens op www.askv.nl/pao of stuur een e-mail naar pao@askv.nl.


Geplaatst in:

AchtergrondLife story