Vanmiddag maakte Marjolein Faber, minister van Asiel en Migratie, op X bekend dat kabinet-Schoof definitief stopt met de financiering voor de Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV) per 1 januari 2025. Het ASKV maakt zich ernstige zorgen dat met dit besluit het aantal mensen zonder verblijfsvergunning op straat zal toenemen.
De LVV, die sinds 2019 bestaat, biedt in vijf gemeenten in Nederland opvang en begeleiding aan mensen zonder verblijfsvergunning die niet terug kunnen of durven keren naar hun land van herkomst.Het ASKV werkt al jaren intensief samen met het Rijk en gemeente Amsterdam in de LVV. Juist de gecoördineerde opvang en begeleiding vanuit de LVV is hard nodig om te voorkomen dat mensen zonder verblijfsvergunning op straat belanden. Het biedt deze mensen een menswaardig bestaan en een alternatief voor een leven in de marge. Vanuit een stabiele onderdaksituatie die de LVV biedt kan er namelijk gewerkt worden aan toekomstperspectief. Denk hierbij aan een toekomstbestendige oplossing zoals een verblijfsvergunning, een herhaalde asielaanvraag en/of vrijwillige terugkeer.
Erik Rouw, directeur-bestuurder ASKV: “De LVV staat voor een menswaardig bestaan. Voor investeren in toekomstperspectief en investeren in de openbare orde en veiligheid. Het biedt een toekomstbestendige oplossing voor ongedocumenteerde mensen in Nederland.”
Steden en gemeenten zullen de consequenties voelen
Het stoppen van de rijksopvang versnelt de terugkeer van mensen die (nog) geen geldige verblijfsvergunning hebben niet, maar zorgt er juist voor dat deze mensen op straat belanden. Het gaat namelijk om mensen die zich al in Nederland bevinden en die niet zomaar verdwijnen als zij geen opvang en begeleiding meer krijgen vanuit de LVV. Op straat hebben zij geen toegang tot essentiële voorzieningen en kunnen zij een gevaar vormen voor de openbare orde en veiligheid. Gemeenten en steden gaan hiervan de consequenties voelen. Consequenties die nu al zichtbaar zijn in steden als Brussel en Parijs.
De LVV stopzetten is een opmerkelijke beslissing. De resultaten van de LVV kunnen namelijk geen reden zijn om ermee te stoppen. Uit ‘De Staat van Migratie 2023’ blijkt dat voor een merendeel van de deelnemers een toekomstbestendige oplossing is gevonden in de vorm van een verblijfsvergunning, uitstel van vertrek op medische gronden of vrijwillig vertrek uit Nederland.
Gemeente Amsterdam gaat wel door met LVV
Al eerder maakte gemeente Amsterdam bekend dat zij vijf miljoen euro zullen vrijmaken om de LVV in Amsterdam in 2025 open te houden. Als ASKV zijn wij ontzettend blij dat ook gemeente Amsterdam het belang van de LVV inziet. We blijven de komende tijd graag in gesprek met andere maatschappelijke organisaties, gemeente Amsterdam en de andere LVV-gemeenten om te kijken hoe we na 2025 verder kunnen met de opvang en begeleiding van deze groep.