22 mei 2019

Hallo nieuwe buren,

Graag nodigen wij jullie op 9 juni uit voor een buurtfeest in buurthuis Ru Paré in Slotervaart. Wij willen jullie graag leren kennen aangezien wij een aantal maanden geleden in Slotervaart zijn gaan wonen.

Adres: Chris Lebaustraat 4, Amsterdam 13-17 uur

Kom samen met ons eten, genieten van live muziek, portretten laten tekenen, sportactiviteiten en nog veel meer leuke vinden. Ook kinderen kunnen bij onze activiteiten aansluiten. En alles is gratis toegankelijk!

Tot dan!

De bewoners van de 24-uursopvang Derkinderenstraat

Zie ook het Facebook-event.

Tijdens het evenement zal Domenique Himmelsbach de Vries tussen 13 en 16 uur workshops paper monument houtsnede portret geven, om ook de mensen van deze nieuwe opvang op te nemen in het monument.

A Paper Monument For The Paperless

‘Een Papieren Monument Voor De Papierlozen’ is een kunstproject dat is opgezet als promotie van en steun aan de papierloze/ongedocumenteerde vluchtelingen in Nederland. Kunstenaar Himmelsbach geeft hen letterlijk een gezicht in houtgravures. Deze portretten worden afgedrukt en verspreid om meer zichtbaarheid en aandacht voor de acties van We Are Here te genereren.

Migranten worden als indringers beschouwd, ze worden in gevangenissen opgesloten. De portretten in hun dossiers zijn vluchtige kiekjes. Systematisch, bijna industrieel, aan de lopende band genomen. Dit papieren monument schenkt juist warmte en tijd aan het portret. Een kunstenaarshand, houtskool schets, zwaar gutswerk tegenover kille bureaucratische procedures.

Ze worden in de straten van en voorbij de grenzen van Europa geplakt, van Krakow tot Madrid, van Parijs tot Boston. Zodat voorbijgangers dagelijks herinnerd worden aan deze groep mensen die leven in de anonimiteit.

Himmelsbach was initiatiefnemer en verzamelde een groep van 19 kunstenaars die portretten maakten in houtgravures. Qua techniek koos hij bewust voor houtgravure vanwege de stijleenheid en de rijke sociale geschiedenis. Al begin vorige eeuw werd deze grafische techniek ingezet; van het expressionisme tot politieke pamfletten. Boegbeelden Frans Masereel tot Käthe Kollwitz maakten afbeeldingen in houtgravure om mensen tot sociale verandering te inspireren.

Dank aan kunstenaars Maria Vera Alvarez, Chiel te Bokkel, Maurice van Daalen, Loes Degener, Joost Eijkholt, Cathelijn van Goor, Elisa Grasso, Heleen van der Hoogt, Jeffry Koopman, Janneke Kragt, Annika Lelivelt, Prosper de Roos, Mariska Schomper, Rutger van der Tas, Fabiola Veerman, Vera Verseput, Jurga Zelvyte, Judith Zwaan.

Dit project is in samenwerking met We Are Here, Manette van Ingenegeren en Loes Degener.

Geplaatst in:

Evenementen