11 oktober 2019

Amsterdammers met een groot hart, gezond verstand en wat ruimte over: we zoeken jullie hulp. Sinds 1 oktober staan er ongeveer 200 mensen op straat in onze stad. Ongedocumenteerde vluchtelingen, van minderjarige jongens uit Eritrea tot moeders met kinderen uit Nigeria. Officieel nog geen Nederlanders, maar wel Amsterdammers.

Wij starten daarom de campagne Amsterdak! Wij zijn burgers van deze stad en zetten dit platform op samen met hulporganisaties zoals het Wereldhuis, ASKV, Artikel 8EVRM, Vrouwen tegen uitzetting en Amsterdam City Rights. Wij geloven in de gastvrijheid van Amsterdammers en nodigen jullie daarom uit om met ons mee te zoeken naar oplossingen. Wie heeft er nog een logeerkamer over? Wie kent er een bedrijfspand met een aardige eigenaar? Welke organisatie heeft een zaal leegstaan?

Ondersteun via crowdfunding & via Facebook: Amsterdakkers

De gemeente Amsterdam zelf doet wat dit college heeft beloofd. Er komen 500 opvangplekken en de winteropvang voor daklozen opent in december. Maar dat is niet genoeg. Het is nu al koud en de winter staat voor de deur. De gemeente kan veel maar niet alles. En Amsterdammers zijn er goed in om zelf ook dingen op te lossen. Tot nu toe hebben wij – particulieren, donateurs, kerken, woongroepen, stichtingen en bedrijven – veel mensen langere tijd opvang kunnen geven. Maar die bedden zijn vaak tijdelijk. En dus proberen we nu het Amsterdamse vangnet te vergroten. Met jullie hulp.

De mensen die nu op straat staan hebben een heel scala aan persoonlijke verhalen. Sommigen zijn eerder afgewezen maar hebben een advocaat die reden ziet om het besluit van de IND aan te vechten. Of ze moeten nog aan de asielprocedure beginnen. Of ze wachten op papieren uit het land van herkomst. Of ze moeten terug omdat hun thuisland veilig is verklaard maar weten dat ze daar allesbehalve veilig zullen zijn. Het kunnen jongens en meisjes zijn of mensenrechtenactivisten, LHBT’ers of gescheiden moeders. Hoe dan ook zijn ze hier. Hun toekomst mag onzeker zijn, maar nu zoeken ze een dak boven hun hoofd. In Amsterdam.

AmsterDak! start op dinsdag 15 oktober, van 17:00-19:00,

in de Kas van de Protestantse Diaconie,

Nieuwe Herengracht 18,

1018 DP Amsterdam.

We krijgen tekst en uitleg van mensen zonder dak tot bekende Nederlanders. En we hopen op jullie aanbiedingen en oplossingen.

Geplaatst in:

Nieuws