20 januari 2022

Sasha (29) komt uit Cuba, ze is daar weggevlucht omdat ze daar als trans persoon niet zichzelf kon zijn. Het is er te onveilig. Geregeld werd ze gediscrimineerd en ook werd ze slachtoffer van geweld. Ook voor de Cubaanse overheid was ze niet veilig. Zoals zoveel trans personen werd ze vijf maanden vastgezet in de gevangenis vanwege haar identiteit.

Na haar vrijlating probeerde ze haar leven in Cuba te herpakken. Maar als ze op straat wordt neergestoken en zo opnieuw slachtoffer is van een haatmisdrijf, besluit ze Cuba te verlaten. Een beslissing die haar niet makkelijk viel. Sasha arriveert in 2017 in Nederland, na een korte periode in Nederland vertrekt ze naar Spanje. Na twee jaar in Spanje besluit ze in oktober 2020 naar Amsterdam te verhuizen. Hier was ze al eerder geweest en had zich heel vrij gevoeld. Ondanks de coronamaatregelen bevalt Amsterdam haar ook nu weer goed.

In Nederland voert ze actie met Cuba Decide voor een vrij Cuba. Dat is een organisatie met Cubanen in Cuba en in de rest van de wereld. Sasha organiseert met hen demonstraties tegen het bewind in Cuba.

Sasha website
Deze foto en meer foto’s die in verband met de ASKV Week van de Vluchteling zijn gemaakt door Catharina Gerritsen, zijn nu nog te zien in De Balie.

Geplaatst in:

Life story