10 februari 2022

Al bijna twee jaar volgt Nneka (34) uit Nigeria de PAO-cursus kleding maken  bij ASKV/Steunpunt Vluchtelingen. Op aanraden van een vriendin met wie ze regelmatig de kerk bezoekt, kwam ze in contact met ASKV. Sindsdien volgt ze verschillende cursussen bij ASKV. De cursus kleding maken is een van haar favoriete activiteiten. Ze maakt tijdens de cursus de mooiste jurken, die ze soms ook verkoopt tijdens evenementen.  

Waarom kleding maken?   
“Werken met stof heeft een therapeutische werking, het werkt stressverlagend. Het maken van kleding is heel praktisch, tijdens de cursus leer je met verschillende gereedschappen en machines te werken die je helpen de mooiste kledingstukken te maken.  

Inmiddels heb ik enkele zelfontworpen kledingstukken op exposities verkocht. Hopelijk zullen er, wanneer corona het toelaat, weer gelegenheden komen waar ik mijn ontwerpen kan laten zien en verkopen. Het maken van mijn eigen kleding en zien dat mijn werk gewaardeerd wordt, geeft me veel voldoening en zelfvertrouwen.”   

  
“Het maken van mijn eigen kleding en zien dat mijn werk gewaardeerd wordt, geeft me veel voldoening en zelfvertrouwen.” 

Waar haal je je inspiratie vandaan?   
“Vroeger tekende ik graag, maar ik had nooit de kans gehad om ook kleren te ontwerpen en te maken. Nu kan ik dat wel. Voor mijn ontwerpen haal ik inspiratie uit tijdschriften zoals Vogue en dingen die ik in de stad zie. Verder hou ik ervan om elementen uit mijn land van herkomst, Nigeria, in mijn ontwerpen te verwerken.   

Gemiddeld besteed ik één tot drie weken aan het ontwerpen en maken van een kledingstuk. Sinds ik met deze cursus begonnen ben, heb ik veel kunnen experimenteren met verschillende ontwerpen.”   

Wat maak je nu?   
“Ik maak nu een winterjurk. Nooit eerder heb ik een jurk speciaal voor de winter gemaakt. Voor deze jurk heb ik me laten inspireren door de hedendaagse westerse kledingstijl. Via de Instagram-pagina van een vriendin kwam ik op het idee om deze jurk te ontwerpen. Voor het ontwerp heb ik gekozen voor wit en roze gestreept materiaal. Deze jurk hoop ik straks zelf te kunnen dragen.”   

Binnenkort gaat de cursus opnieuw van start   
Twee keer per jaar begint de zestien weken durende cursus kleding maken. De eerstvolgende cursus start op 15 februari. Tijdens deze cursus leren de deelnemers alle fijne kneepjes van het kleermakersvak van een ervaren docent. Na de beginnerscursus kunnen deelnemers door met de gevorderdencursus om onder begeleiding hun eigen ontwerpen te maken. Regelmatig organiseert ASKV bijeenkomsten die cursisten de gelegenheid geven hun geproduceerde werk te tonen. Mocht u geïnteresseerd zijn om zo’n evenement bij te wonen, houd dan onze social media pagina’s in de gaten.   

Klik hier voor meer informatie over de cursus of als u zich wilt aanmelden.  

Om deze cursus – en met name het gevorderdentraject – mogelijk te maken is veel materiaal nodig. Mocht u stof of ander materiaal voor kleding maken over hebben en willen doneren, stuur dan een mail naar pao@askv.nl.  

Geplaatst in:

Life story