2 februari 2024

Het ASKV / Steunpunt Vluchtelingen bestaat dit jaar 35 jaar. En dat laten we niet zomaar voorbijgaan. We organiseren in 2024 daarom een aantal speciale events.

Het politieke landschap is flink in beweging. In Nederland stevenen we af op een rechts kabinet. In Europa luidt het recent gesloten akkoord op Asiel en Migratie een nieuw tijdperk in. Een ding staat hierdoor vast: hoe we in Europa omgaan met mensen op de vlucht gaat de komende jaren flink veranderen.  

Hoog tijd dus om het te hebben over deze recente ontwikkelingen. Is asiel in Nederland aanvragen straks nog wel mogelijk? Ben je als hulpverlener in Europa straks strafbaar als je ongedocumenteerden helpt? En wat voor impact hebben deze ontwikkelingen op het werkveld in Nederland en de mensen die we dagelijks ondersteunen? 

Dit komt er allemaal aan bod

Tijdens het event ‘De toekomst van ongedocumenteerden’ op 15 maart neemt Europarlementariër Tineke Strik ons mee in het nieuwe EU Migratie- en Asielakkoord. Zij waarschuwde vorige maand dat de EU afkoerst op een ineffectief Asiel- en Migratieakkoord.

Daarna gaan we met u en verschillende andere partijen in gesprek over wat dit concreet voor ons werk in Nederland betekent. Waar krijgen we allemaal mee te maken? En op welke punten moeten en kunnen we actie ondernemen? Dit alles natuurlijk in het licht van een Nederland waarin een rechtse meerderheid het voor het zeggen heeft. We sluiten de middag af met een aantal aandachtspunten waar we als werkveld morgen mee aan de slag kunnen.

Programma

Deel 1
Over het Migratie- en Asielakkoord.
Wat betekent het akkoord voor Nederland? Met Europarlementariër Tineke Strik.

Deel 2
Over de invloed van het Migratie- en Asielakkoord en rechts beleid op het werkveld in Nederland.
Een panelgesprek onder leiding van schrijver en journalist Chris Keulemans met o.a. PICUM (Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants) en vertegenwoordigers van gemeenten, NGO’s en ongedocumenteerden. 

Alle informatie op een rij

Datum: vrijdag 15 maart  
Tijd: 13:30 – 15.30 met aansluitend een borrel (inloop vanaf 13:00)
Locatie: Social Impact Factory, Vredenburg 40, 3511 BD Utrecht 
Toegang: gratis, maar reserveer snel je plek want op = op

Ja, ik ben erbij en wil een plek reserveren!

Dit staat ook nog op de planning

De komende periode staan de volgende andere events op de planning:

  • mrt/april – praktijkbijeenkomst over recht op onderwijs
  • 12 april – publieksbijeenkomst over staatloosheid in Nederland
  • 20 juni – ASKV: ’35 jaar ongedocumenteerd in Amsterdam’

Geplaatst in:

Geen categorie