18 maart 2024

Het ASKV / Steunpunt Vluchtelingen bestaat dit jaar 35 jaar. En dat laten we niet zomaar voorbijgaan. We organiseren in 2024 daarom een aantal speciale events.

Hoe kun je terugkeren naar je geboorteland als je geen nationaliteit hebt? Als er geen land is om naar terug te keren? Staatlozen in Nederland lopen er dagelijks tegenaan. Met als gevolg dat ze vastzitten in oneindige procedures, zonder zicht op een oplossing.

Staatloosheid is de realiteit voor meer dan 6.000 mensen in Nederland. Nog eens 22.000 mensen hebben een ‘onbekende nationaliteit’. Sinds 1 oktober is er een wet die het mogelijk maakt om officieel als staatloos te worden vastgesteld. Hier is echter geen verblijfsrecht aan gekoppeld.  Dit betekent dat je dus officieel erkend kan worden als staatloos, maar vervolgens niet in Nederland mag blijven.

Hoe kunnen we de situatie voor staatlozen verbeteren?

Op 12 april gaan we het hebben over wat het Nederlandse beleid betekent voor staatlozen. Staatlozen vertellen over hun ervaringen en de obstakels. Daarnaast komen experts aan het woord over de huidige situatie en nog belangrijker: hoe we deze kunnen verbeteren.

We gaan in gesprek met diverse sprekers, o.a. leden van het Stateless Rights Collective, migratie- en asieladvocaat Machteld van Werven, staatloosheid expert (UNHCR) Misha Jans en universitair docent staatsrecht (UU) Caia Vlieks. Aan bod komen vragen als: Hoe kunnen we de huidige wetgeving op staatloosheid verbeteren? Hoe zou de procedure eruitzien als de bewijslast niet alleen bij staatlozen ligt? En wat voor effect hebben procedures zonder tijdslimiet op het leven van ongedocumenteerde staatlozen? Meer sprekers worden op een later moment bekendgemaakt.

Alle informatie op een rij

Datum: vrijdag 12 april
Tijd: 20:00 – 22:00 inclusief een drankje
Locatie: De Balie, Amsterdam
Toegang: gratis, maar reserveer snel je plek

Dit staat ook nog op de planning

20 juni – ASKV: ’35 jaar ongedocumenteerd in Nederland’

Geplaatst in:

Staatloosheid