Het ASKV biedt al sinds jaar en dag Nederlandse les aan cliënten en andere mensen zonder papieren. In 2018 volgden zo’n 50 personen van over de hele wereld – meestal met een achtergrond als vluchteling – onze taallessen. Enige kennis van de Nederlandse taal sterkt de zelfredzaamheid, doorbreekt hun isolement, vergroot het zelfvertrouwen en bevordert hun deelname aan de samenleving.

Met hulp van ons team van vrijwillige docenten wordt elke week twee avonden lesgegeven: aan cliënten van het ASKV en – als er plaats is – aan andere mensen zonder papieren. Bij aanvang starten er circa 50 cursisten, en ondanks noodgedwongen uitval (uitzetting, verhuizing, etc.) proberen we dit aantal vast te houden door iedere zes maanden ruimte te bieden aan nieuwe instromers. Veel van onze cursisten worstelen met problemen op mentaal of fysiek vlak, en daarom proberen we onze lessen zo laagdrempelig en gevarieerd mogelijk te maken.

Het Taalproject heeft meer dan één doelstelling: primair natuurlijk het aanleren van het Nederlands, maar we streven er daarnaast ook naar om een ontmoetingsplek te creëren, waar deelnemers met plezier naar toe gaan en waar de nadruk ligt op het groepsgevoel. Natuurlijk wordt er ondertussen flink geblokt op onderdelen als grammatica, zinsbouw, woordenschat en uitspraak, maar al onze docenten krijgen ook de opdracht mee om het vooral ‘leuk’ te houden in hun lokaal – en dat lukt ze uitstekend. Een hoogtepunt is het uitdelen van de certificaten. Omdat we geen officiële onderwijsinstelling zijn is de waarde van zo’n certificaat misschien gering, maar zo denken onze cursisten er niet over. Eén jonge vrouw zei eens met tranen in haar ogen: “Dit is de eerste keer in mijn leven dat ik een diploma krijg”.

Vacature-docent-NT2 Informatie voor toekomstige docenten

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anne van Schaik: anne(at)askv.nl of het ASKV (T: 020 6272408)