16 januari 2024

Lijkt jou het wel wat om één avond per week (dinsdag- of donderdagavond) Nederlandse les te geven aan een klas met ongedocumenteerden? Dan is de functie vrijwillige docent Nederland iets voor jou!

ASKV/Steunpunt Vluchtelingen is een onafhankelijke organisatie die zich inzet voor de belangen van ongedocumenteerden, waaronder met name uitgeprocedeerde vluchtelingen. We bieden juridische, materiële en psychosociale hulp en zetten ons in voor een humaan vluchtelingenbeleid.

Ons team van vrijwillige docenten (6 docenten en een coördinator die zelf ook lesgeeft) geeft twee avonden per week les aan vluchtelingen en ongedocumenteerden.

Het primaire doel is het aanleren van de Nederlandse taal aan de hand van een NT2-lesmethode (NT2 = Nederlands als tweede taal). We gebruiken een vaste lesmethode (les/werkboek met docentenhandleiding). De nadruk van de lesmethode ligt op het kunnen voeren van eenvoudige gesprekken en het aanleren van de juiste uitspraak; o.a. door oefeningen in spreek-, luister-, lees- en schrijfvaardigheden. Veel cursisten worstelen met problemen op mentaal of fysiek vlak, en daarom proberen we onze lessen zo laagdrempelig en gevarieerd mogelijk te maken.
Ook doen we ons best om samen een veilige, prettige ontmoetingsplek te creëren waar deelnemers met plezier naar toe gaan en waar de nadruk ligt op het groepsgevoel. Zo organiseren we tweemaal per jaar een feestavond voor onze cursisten en proberen we elk jaar een cultureel uitje te plannen voor elke groep.

Als docent geef je één vaste avond per week les, op de dinsdag- of donderdagavond, aan een groep met 8 tot 14 deelnemers in Wijkcentrum De Pijp. Elke les duurt anderhalf uur. Je werkt nauw samen met een co-docent die de andere lesavond verzorgt. Af en toe geef je les op de andere avond om voor je co-docent in te vallen of eenmalig te wisselen van avond.

 • Voorbereiden van de Nederlandse les. De voorbereidingstijd voor iedere les is ongeveer een uur. In het begin heb je wat meer tijd nodig om vertrouwd te raken met het lesmateriaal, maar je wordt hierbij begeleid door een ervaren docent;
 • Geven van Nederlandse les en het verzorgen van een veilige en prettige ontmoetingsplek voor de deelnemers;
 • Beschikbaarheid op de dinsdag en/of donderdagavond en bereidbaarheid om af en toe in te vallen voor je co-docent of te wisselen van avond;
 • Beschikbaarheid voor een docentenoverleg die een paar keer per jaar plaatsvindt.
 • Je hebt ervaring als docent Nederlands is geen vereiste, wel potentie en inzet om je hierin te bekwamen en te blijven ontwikkelen. De coördinator en je co-docenten helpen je hier graag bij!
 • Je hebt twee lesblokken per jaar: grofweg van september tot februari en van februari t/m juli. Tijdens feestdagen en schoolvakanties geven we geen les.

  We vragen je om je voor minimaal één heel lesblok te verbinden; bij voorkeur doe je dit vrijwilligerswerk wat langer, omdat je dan ook ervaring met de lesmethode en het lesgeven aan onze doelgroep opbouwt.
 • Een leuke, gemoedelijke sfeer tussen de docenten, waarin we met elkaar meedenken over het lesgeven en soms na afloop van de les samen een drankje drinken.
 • De docenten zijn afkomstig allerlei uiteenlopende beroepsgroepen of studeren nog.
 • Dit vrijwilligerswerk is prima langdurig te combineren met een vaste baan of studie en biedt behalve leuk en nuttig werk ook de mogelijkheid om je te ontwikkelen in het klassikaal lesgeven aan groepen.

We komen graag met je in contact! Stuur een cv en korte motivatie naar: sollicitatie@askv.nl met als onderwerp vrijwilliger Nederlandse Les. We proberen je dan zo snel mogelijk uit te nodigen voor een kennismakingsgesprek!

Geplaatst in:

Vrijwilligerswerk