19 september 2018

Het PILP (Public Interest Litigation Project) heeft in samenwerking met ASKV en DLA Piper een juridische handleiding geschreven voor vreemdelingenrecht advocaten waarin argumenten tegen het plaatsen van staatlozen in vreemdelingendetentie op een beknopte en overzichtelijke manier zijn opgeschreven. Ook zit hier een volledig overzicht bij van de relevante nationale en internationale wetgeving en jurisprudentie aangaande staatlozen in vreemdelingendetentie.

Het doel van de handleiding is advocaten nog beter in staat te stellen staatlozen en ongedocumenteerden die in vreemdelingendetentie vastzitten of dreigen vastgezet te worden bij te staan, en/of hen van aanvullende gronden te voorzien. Daarnaast is het doel om jurisprudentie te creëren waarbij hun rechten goed in acht worden genomen, zodat staatlozen en ongedocumenteerden met de status ‘nationaliteit onbekend’ in de toekomst beter kunnen worden beschermd tegen arbitraire detentie.

Het ASKV en PILP blijven graag op de hoogte van de ontwikkelingen op dit gebied.
Advocaten die van de handleiding gebruik maken verzoeken wij daarom:
1) ons te berichten als u gaat procederen voor een staatloze of ongedocumenteerde met ‘nationaliteit onbeStaatlozen en ongedocumenteerden in vreemdelingendetentiekend’ in vreemdelingendetentie,
2) ons up to date te houden van de laatste ontwikkelingen in de zaak, en
3) ons de zitting als geïnteresseerden te laten bijwonen. In dat geval zullen wij ons zelf melden bij de rechtbank als geïnteresseerden en de rechtbank tevens de handleiding doen toekomen. Waar nodig denken we graag mee over de procedure.

Lees meer over het dossier van het PILP over staatloosheid hier.

Lees meer over wat het ASKV / Steunpunt Vluchtelingen doet op dit onderwerp hier.

 

Geplaatst in:

Nieuws