19 juni 2023

In 2017 zocht de toen 30-jarige Benette contact met ASKV. Ze wil graag hier blijven, vanwege haar geaardheid. Uganda heeft een van de strengste anti-lhbti-wetten ter wereld. Ze vroeg asiel aan. Na een teleurstellend resultaat, startte ASKV de procedure voor een medische vergunning omdat Benette HIV heeft.

Benette kwam naar Nederland omdat ze in Uganda niet meer veilig was als lesbische vrouw. Helaas werd haar asielverzoek afgewezen. ASKV liet het er niet bij zitten en richtte zich op een medische vergunning. We namen contact op met ziekenhuizen in Uganda. Volgens IND kon Benette medicatie krijgen voor haar ziekte (voor een medische vergunning moet je aantonen dat er in het land van herkomst geen medicijnen beschikbaar zijn, red.).

Ons onderzoek leidde tot onbetaalbare medicatie of het werd onregelmatig geleverd. Levensgevaarlijk voor de Ugandese. De reactie van IND luidde: ‘NGO’s kunnen wel medicatie verstrekken’, maar voor ons was niet helder welke NGO’s  in Uganda dit zouden kunnen doen. De rechter ging hier tot onze teleurstelling in mee.

Leeftijd van kinderen bewijzen

Het probleem in Benettes asielzaak was dat de gegevens in haar visum en die in haar asielverzoek verschillend waren. De IND vond haar eerste asielverzoek daarom onbetrouwbaar. Uiteindelijk is bij het herhaalde asielverzoek toch gelukt om voldoende bewijs uit Uganda te krijgen. Ze is ongehuwd (in de visumaanvraag stond dat ze getrouwd was, red.) en heeft de leeftijden van haar kinderen kunnen aantonen. Daardoor geloofde de IND haar verhaal toch en werden haar nieuwe bewijzen serieus genomen. Ze heeft uiteindelijk een asielvergunning gekregen op LHBT-gronden.

9 jaar je kinderen niet zien

Een heel mooi resultaat. Maar een ‘eind goed al goed’ is hier toch niet helemaal op zijn plaats. De verloren jaren hebben een prijs gehad, ook voor haar kinderen in Uganda. Ze heeft hen 9 jaar niet gezien, in 2014 kwam Benette naar Nederland. De laatste tijd is ze erg bezorgd, omdat haar broer niet meer voor de kinderen kon zorgen. Hij is zelf overleden aan de gevolgen van HIV. Daarna zorgde een vriendin voor haar kinderen. Ze vindt het erg spannend om de opvoeding straks opnieuw op te pakken, nu ze elkaar zo lang niet hebben gezien.

Vieren met taart

“Ik heb veel respect voor haar kracht”, vertelt ASKV’er Petra. “Ze vertelde me, boven een taart om de vergunning te vieren, dat ze toen ze ongedocumenteerd een kamer bij iemand huurde, hij ’s nachts stiekem haar kamer in kwam. Ze heeft hem bedreigd dat ze hem aan zou geven bij de politie. Eerlijk gezegd durfde ik dat als legale inwoner niet eens.” Benette werkt nu aan een aanvraag voor haar kinderen. Petra: “Ik hoop zo dat dit gezin weer wordt herenigd.”

(Benette is niet haar echte naam)

Fotocredit: Carlos de Toro/Unsplash

Geplaatst in:

Nieuws