25 juli 2016

In beeld: Yasser

In 2011 kwam de Palestijnse Yasser als cliënt bij het Medisch Opvangproject Ongedocumenteerden (MOO) van het ASKV.

Het afgelopen jaar is hem – na intensieve bemiddeling van UNHCR en het MOO – een vergunning tot verblijf op grond van staatloosheid/ buiten schuld toegekend.

Daarna is Yasser door de gemeente Amsterdam in een sociaal pension geplaatst. Hij betaalt daar ruim 500 euro per maand voor een kamer met gedeelde toilet en douche. Het is hem echter niet toegestaan zich op dat adres in te schrijven, hij kan er geen bezoek ontvangen en hij kan er zijn geliefde werk niet doen, koken. Na zijn statusverlening heeft hij met hulp van het MOO alles, maar dan ook alles in het werk gesteld om een kamer te vinden (ook buiten Amsterdam). Echter, alle inspanningen hebben tot nog toe helaas niet tot een positief resultaat geleid. Yasser is 48 en dat lijkt nogal eens een belemmerende factor te zijn bij het zoeken naar een kamer. Dit alles en het feit dat hij daar niet heel lang meer kan verblijven, maken het zeer lastig voor Yasser om een zelfstandig bestaan op te kunnen bouwen.

Formeel is de begeleiding van Yasser door het MOO afgerond, maar feitelijk nog niet. Het MOO heeft sinds de statusverlening veel gedaan om passende woonruimte voor hem te vinden en om een inschrijving elders te regelen, wat tot op heden niet is gelukt. Yasser staat om die reden nog steeds bij het MOO ingeschreven; dit is ook het adres waarmee hij bij de DWI bekend is.

Yasser helpt nu op het MOO als vrijwilliger en is aan het werk als kok en bouwt zo aan een toekomst, maar hij lijdt erg onder de huidige uitzichtloze situatie en ook het MOO ervaart een en ander als zeer schrijnend voor betrokkene.

Heb jij een kamer te huur of weet je iemand? Neem dan contact op met alice@askv.nl!

 

Geplaatst in:

Nieuws

19 augustus 2015

Het vinden van geschikte huisvesting voor onze cliënten is erg moeilijk. Gemeentelijke opvangplekken zijn zeer beperkt voorhanden, en ongedocumenteerden hebben vaak geen toegang tot voorzieningen die het Rijk biedt (zoals asielzoekerscentra). Het ASKV is altijd opzoek naar opvangplekken waar onze cliënten een veilig onderkomen kunnen vinden, om tot rust te komen en aan hun toekomst te werken.

Indien u (tijdelijk) een kamer ter beschikking wilt stellen kunt u contact met ons opnemen om de mogelijkheden verder te bespreken. Het ASKV zal uw nieuwe huisgenoot intensief blijven begeleiden, waar nodig verwijzen naar geestelijke gezondheidszorg en waar mogelijk voorzien van leefgeld. Met uw ondersteuning kunnen we dakloosheid voorkomen voor kwetsbare vluchtelingen die niet beschikken over een netwerk van vrienden/bekenden in Nederland.

Onthoud wel: een vluchteling in huis nemen kan forse impact hebben op uw dagelijks leven, dus overweeg zorgvuldig en bel of mail gerust met uw vragen.

Geplaatst in: